Claudiu Lazăr: CORE – între sine și societate

Este vorba despre extaz și introspecție în ce lucrez eu: estetica mea merge, pe o cale brutală, către sinceritate. Asimilez, dezmembrez și compun experiente. Pictez conștientul personal și colectiv.

Claudiu Lazăr

Expoziția „Claudiu Lazăr: CORE”, curatoriată de Simona Abagiu la AnnArt Gallery, reunește 11 lucrări pe simeză și șapte în mapă, cea mai recentă serie a tânărului artist, realizată în perioada ianuarie-mai 2017.

Lucrările expuse sunt realizate în tehnică mixtă pe pânză, ulei, acrilic texturat și culori industriale, tehnici care depășesc cu mult granițele experimentului de moment și exprimă mai degrabă o experiență intensivă de atelier, invitând astfel privitorul la contemplare și atingere, prin reliefurile materialităților care se întrepătrund cromatic, dând un sens filosofic compozițiilor.

Lucrările se caracterizează printr-o decontrucție a formei finite și repunerea ei în expresie, o încercare de cunoaștere apriori a sinelui în raport cu societatea.

Claudiu Lazăr recreează prin imaginație și aduce în aria prezenței, a lucrurilor sensibile, un surplus de realitate lăuntrică. Își compune opera într-o pluralitate de figuri asemănătoare ca proiect, dar diferite ca realizare, ca o serie deschisă, în care fiecare element al acesteia este un subansamblu provizoriu. Ca principiu de unitate, plăcerea repetiției cu o categorie determinată de subiecte nu poate fi înțeleasă fără a integra stările ei pregătitoare. Fie că vorbim despre schițe sau simpla poziționare a tușei, Claudiu defulează prin tehnică, consacrându-se unei tușe primitive, căutate și imaginate a priori. Dacă înainte, pânzele lui pulsau de angoase și frământări lăuntrice, acum radiografiază și exteriorul, cercetând elemente ale spiritualității colective.

Toate accidentele de drum, constituite în experiență creează o călătorie, în care fiecare etapă egalează în legitimitate etapa precedentă. Aceste totalități provizorii converg către auto-cunoaștere și o suveranitate a discernământului în care raportarea la real nu mai trece prin iluzie, ci prin conștiință.

Opera încheiată, instalată în realitate, aparține de-acum numai acestei realități, prelucrată într-o rețea în care elementul producător rămâne cu asiduitate activ, ca o mărturie a unei forme de viață individuale, în care se amestecă intim forma și expresia.” Simona Abagiu, curator.

Expoziţia „Claudiu Lazăr: CORE” este deschisă în perioada 6 iulie – 31 august, de luni până sâmbătă între orele 11:00 – 19:00.

Cine este Claudiu Lazăr?

Claudiu Lazăr a studiat la Universitatea Akademie der Bildenden Kunste Viena, secţia Pictură. În februarie 2017 a avut prima expoziţie personală în Bucureşti (Repression Stimulus), secondată de Transcendere în Sfântu-Gheorghe, serie care se încheie cu o a treia, CORE, la AnnArt Gallery, în iulie.

În iunie 2016 fost curator câştigător al proiectului Spaţiul Pilot, unde a beneficiat de o mini-rezidenţă de curatoriat la Fabrica de Pensule, din Cluj, încheiată cu proiectul ?urope, alături de Radu Pandele şu Rudy von Kronstadt.

Artistul a avut un traseu inedit, care include un masterclass la NewYork în 2011. Lucrările lui se regăsesc deja în importante colecţii private, atât în Bucureşti cât şi în Marea Britanie, Germania, Israel, Austria şi Belgia.

Sursa:

http://www.annartgallery.ro

Lasă un răspuns