Artă pentru mediu

Luzinterruptus atrag atenţia asupra ameninţării deşeurilor din plastic printr-o intervenţie asupra unei faţade din Bordeaux

Luzinterruptus  – un grup de artişti anonimi, care îşi canalizează atenţia către intervenţii urbane, propune o instalaţie denumită “ Plasticul cu care convieţuim”, în timpul festivalul FAB din Bordeaux. Acest proiect de fapt vizualizează invizibilul, aducând în prim plan excesul de plastic care ne înconjoară, materializând această prezenţă printr-o intervenţie marcantă. Artiştii au ales o o clădire veche şi reprezentativă a oraşului, căreia i-au acoperit toate golurile faţadei cu peste 6000 de pungi de plastic adunate din depozitele din jurul oraşului. Astfel pare că impresionanta cantitate de plastic copleşeşte întreaga clădire, fiind pe punctul de a exploda şi a se revărsa la exterior.

Instalaţia se foloseşte de deşeurile de plastic pentru a îi face pe oameni conştienţi de risipa la nivel global.
Echipa de artişti şi-a dus la îndeplinire proiectul având şi ajutorul a 30 de vountari ce fac parte dintr-o asociaţie de ecologişti, care s-au ocupat timp de 3 luni de colectarea materialelor plastic, dar şi de montarea instalaţiei. Proiectul a fost susţinut însă şi de autorităţile locale.

    

“Plasticul este un subiect recurent în lucrările şi în vieţile noastre, din moment ce aprope tot ce consumăm este facut din acest material”, afirmă Luzinterruptus. “Reciclarea nu este suficientă pentru a rezolva această problemă, de aceea guvernul francez a luat măsuri pentru reducerea consumului prin interzicerea utilizării pungilor de plastic în magazine, acestea fiind înlocuite cu cele din hârtie sau din materiale biodegradabile”.

Instalaţia propusă îi incurajează pe oameni să se apropie şi să încerce să recunoască pungile aparţinând magazinelor lor preferate.

Când interiorul clădirii este iluminat pe timpul nopţii, ferestrele arată de parcă ar fi acoperite cu vitralii, deşi este vorba de fapt de o versiune mult mai toxică a imaginii.

Instalaţia a fost păstrată doar 4 zile în această formă, după care materialele au fost reciclate, iar clădirea şi-a recăpătat faţada originală.

Seria “Oceanul de plastic” al lui Thirza Schaap transformă reziduurile în elemente sculpturale în încercarea de a reduce poluarea

Când Thirza Schaap s-a mutat în Africa, a descoperit că tendinţa pentru colecţionarea de obiecte pe care o avea în copilărie, a reieşit la suprafaţă, doar că acum ea are un scop global. În loc să strânga mici pietre strălucitoare, scoici sau pene, artista de origine olandeză îşi indreaptă atenţia astăzi către o serie de obiecte ce nu fac parte din lumea naturală, care au inspirat seria “oceanul de plastic”, reciclând obiecte pe care le găseşte pe plaje şî în mediul natural şi integrându-le într-un colaj fotografic contemporan, în speranţa sensibilizării oamenilor în privinţa poluării.

    

În stilul său personal, Schaap aranjează cu grijă aceste rămaşiţe pe fundaluri pastelate, oferindu-se astfel un anumit tip de frumuseţe sculpturală şi construind o contradicţie care exprimă în fapt urâtul adevăr. Pentru găsirea acestor obiecte, artista întreprinde lungi expediţii pe plaje, în căutarea de fragmente de plastic, periuţe de dinţi, paie, sticle şi orice alte obiecte care au fost aruncate, creând compoziţii pline de culoare, în mod egal frumoase şi tragice.

    

“Plajele noastre sunt îngropate in plastic şi confetti şi chiar nu există nimic de sarbatorit”, spune Schaap. “creând sculpturi din obiectele pe care le găsesc, încerc să trezesc un raspuns emoţional”. Fotografiate în propria curte a artistei, seria lui Schaap de sculpturi abstracte ilustrează paradoxul şi ruptura între atracţia estetică iniţială şi repulsia ulterioară, generată de conştientizarea realităţii la care face referire proiectul.

Un caşalot eşuează pe malul Senei pentru a atrage atenţia asupra mediului

O altă intervenţie menită a aduce în faţa publicului problema protecţiei mediului a avut loc la Paris, unde într-o dimineaţă de sâmbătă, orăşenii au fost surprinşi de apariţia unui caşalot eşuat pe malul Senei.  Animalul vizibil afectat de o acţiune violentă, realizat într-un mod foarte realistic, este un mulaj instalat acolo de echipa de artişti Captain Boomer Collective, cu scopul de a atrage atenţia asupra modului în care societatea noastră şi stilul nostru de viaţă afectează mediul. Metafora a generat un joc între ficţiune şi realitate, impregnând şi un sentiment de disconfort.

Nu este prima dată când Captain Boomer Collective a instalat o balenă in spaţiul public; echipa de artişti realizează astfel de intervenţii din 2013, când prima balenă a aparut pe Tamisa, în Londra. De atunci, şi alte oraşe mari, precum Valencia, Antwerp, Duisburg sau Rennes au vazut instalaţia. Pentru ca proiectul să fie şi mai verosimil, uriaăa instalaţie hiperrealistică este înconjurată de actori costumaţi în cercetători, care au rolul de a oferi mai multe informaţii şi de a educa publicul în această privinţă.

 

Sursa imaginilor: https://www.designboom.com

 

Lasă un răspuns