Cele mai bune 4 case ale anului 2017

Arhitectura, ca orice artă, presupune şi un mare grad de subiectivitate şi adeseori arhitecţii şi crtiticii din acest domeniu intră în adevărate polemici în ceea ce priveşte anumite proiecte, de aceea acordarea premiilor şi a distincţiilor nasc numeroase controverse. Se spune că rezultatul celor mai multe concursuri încununează mediocritatea, pentru că de cele mai multe ori sunt eliminate cele mai slabe proiecte, apoi cele care par cele mai îndrăzneţe şi puternice, rămânând ca alegerea câştigătorului să se facă din masa de mijloc, în funcţie de anumite criterii, stabilite de juriu.

Totuşi, în practică, se poate constata calitatea proiectului, a detaliilor şi a execuţiei, astfel că şi anul acesta Dezeen propune un clasament al celor mai reuşite case, alese dintre cele peste 500 de propuneri înregistrate.

Casa Solo II, Spania, Birou KGDVS

Biroul de arhitectură KGDVS a creat această casă de vacanţă idilică într0o zonă rurală a Spaniei, la cererea beneficiarului Christian Bourdais, de a proiecta “o casă de vis”.

Ca parte a unui proiect mai extins, denumit Casa Solo, proprietatea, caracterizată prin simplitate cuprinde un acoperiş circular şi pereţi curbi din sticlă, ce oferă imagini panoramice ale peisajului montan  ce înconjoară casa, dar conturând în acelaşi timp şi o curte interioară generoasă.

Arca lui Konieczny, Polonia, arh. Robert Konieczny

Arhitectul polonez Robert Konieczny, câştigător al premiului Clădirea Anului în anul 2016, şi-a proiectat propria locuinţă pentru el şi familia lui, ce seamănă cu un buncăr.

Aceasta cuprinde o serie neobişnuită de caracteristici de securitate, de la o formă ce îi ţine la distanţă pe trecători de ferestrele casei, la o intrare care funcţionează ca un pod retractabil de castel medieval şi până la posibilitatea de a fi complet sigilată atunci când nu este locuită.

Casa-gradină, Japonia, arh. Megumi Matsubara şi Hiroi Ariyama

Această casă ce se extinde pe întregul lot avut la dispoziţie, înglobează între zidurile ei cinci grădini separate. Proiectată pentru un colecţionar de artă, aceasta este atât locuinţă cât şi galerie. Suprafeţele vitrate ce înconjoară grădinile permit ca lumina să fie filtrată cu discreţie la interiorul clădirii şi să pună în evidenţă operele de artă.

  

Casa Simplă, Coreea de Sud, arh. Moon Hoon

Casele compuse dintr-o serie de volume cu o geometrie simplă sunt foarte la modă printre arhitecţi, dar această casă ce foloseşte acest principiu, îl duce cu un pas înainte.

Grinzile din beton sunt cele care conectează colţurile blocurilor, astfel că structura este împinsă la exterior şi conturează zone de patio şi terase pe acoperiş, rezultând o compoziţie geometrică neobişnuită.

   

 

Sursa imaginilor: https://www.dezeen.com

 

Lasă un răspuns