Centrul Artistic Baia Mare – Fascinația reînnoirii

Expoziția „Centrul Artistic Baia Mare. Fascinația reînnoirii. 1896-2017”, organizată la Muzeul de Artă din Brașov, oferă o imagine de ansamblu asupra evoluției centrului artistic Baia Mare, în îndelungata sa existență. Selecția cuprinzătoare și competentă a lucrărilor a fost realizată de dr. Tiberiu Alexa, director al Muzeului Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, expert în Colonia și Școala de la Baia Mare, în expoziție putând fi văzute atât opere semnate de Simon Hollosy (1896), întemeietorul mișcării, cât și de artiști contemporani care se subscriu mișcării, precum Adrian Ghenie sau Valentin Itu.

Simon Hollosy – Interior (1889-1990) Colecția de Artă Lucian Pop, Târgu Mureș
Adrian Ghenie – Natură statică (1999) Colecția de artă Lucian Pop, Târgu Mureș
Valentin Itu – Pomi (2016) Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”

Expoziția readuce în atenția publicului un fenomen artistic fascinant, unic în spațiul românesc și de mare importanță în Europa: centrul artistic Baia Mare. Cu o existență neîntreruptă care se întinde pe mai bine de 120 de ani (1896-2017), centrul artistic Baia Mare a format generații întregi de artiști și a purtat un dialog permanent cu principalele curente ale artei moderne, pe care le-a asimilat: de la postimpresionism până la avangarda târzie și postmodernism.

Lucrările au o tematică variată, de la scenele și peisajele rurale care domină expoziția, la scene din târgurile băimărene la început de secol XX, portrete, nuduri sau naturi statice, realizate într-o multitudine de stiluri: realist, simbolist, naturalist, impresionist, divizionist, postimpresionist, expresionist sau abstract.

Numit „oraș al pictorilor”, în Baia Mare s-au stabilit temporar sau permanent și au creat de-a lungul timpului peste 3500 de artiști care veneau din Europa Centrală și de Răsărit, dar și din spații culturale occidentale: Belgia, Spania, Statele Unite ale Americii sau mult mai îndepărtate, precum Australia și India. Centrul artistic „Baia Mare” s-a format pe „un fundament identitar de tip deschis și pluralist, profund paneuropean” și „un fertil dialog multicultural”, „transnațional” (Tiberiu Alexa). De asemenea, valorile fundamentale care au constituit esența procesului mișcării artistice de la Baia Mare au fost preluate din mediul frământărilor culturale care au marcat Munchenul în preajma anului 1900: „idealul unei comunicări culturale profund cosmopolite și activarea principalelor modele estetice <internaționalizate> la scară continentală”. Definitorii pentru mișcarea artistică au fost „colonizările temporare de vară” desfășurate între anii 1896 și 1901, cărora li se adaugă din 1898 „colonizările permanente individuale” a numeroși pictori care au creat la Baia Mare, împrumutând orașului cosmopolismul marilor centre artistice ale Europei și contribuind astfel decisiv la constituirea unei autentice structuri instituționale permanente cunoscute sub numele de „Colonia pictorilor”.1 Semnificativ a fost și impactul pe care colonismul artistic l-a avut asupra comunității civice din Baia Mare, determinând conturarea identității sale în jurul unor valori culturale reprezentate prin arta vizuală.

Inițiatorul mișcării culturale a fost Simon Hollosy (1857-1918), pictor maghiar de origine armeană, cunoscut drept unul dintre cei mai importanți pictori maghiari, adept al naturalismului și realismului, creația sa fiind depășită de activitatea didactică. Timp de trei decenii, Simon Hollosy a pregătit nu mai puțin de 1000 de artiști tineri veniți atât din Europa, dar și de mult mai departe: India, Japonia sau  Australia.

Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și colecționarul Lucian Pop (Târgu-Mureș), în perioada 9 iunie-24 septembrie 2017.

Surse:

http://www.muzeulartabv.ro/Expozitii_Temporare/2017/Expozitia_Centrul_Artistic_Baia_Mare._Fascinatia_reinnoirii.1896-2017

https://www.muzartbm.ro/


Nota:

1Tiberiu Alexa în „Centrul Artistic Baia Mare (1896 – 2007)” , https://www.muzartbm.ro/ accesat la 19 iulie 2017

Lasă un răspuns