Cine erau „Noii Romantici”?

În rubrica de artă a anilor 1980, unde voi mai scrie și alte articole, vom vorbi astăzi despre cine au fost acești vestiți Noi Romantici din vestul Europei. Dacă în occidentul anilor 70 am asistat la renumita mișcare Punk, odată cu începutul anilor 1980, în Londra, asistăm la un fulminant exces de creativitate în diferite manifestări ale trendurilor de underground. Această mișcare, care se va numi “The new romantics” și-a dorit să reinterpreteze ideea de strălucire și să o combine cu promovarea individualității – o altă carcteristică a începutului  anilor ’80. Denumirea acestui stil vine din faptul că s-au inspirat din moda secolului al XIX-lea, cu trimiteri directe la spiritul liber, melancolic, enigmatic și misterios al romanticilor. Si da, nu era numai o modă de scenă, ci și de stradă. Designeri celebri: Vivienne Westwood sau John Galliano au  creat colecții precum The pirates (pirații) sau Les incroyables (Incredibilii) în acest stil și s-au bucurat de un mare succes, mai ales în rândul studenților și liceenilor,care nu ezitau să se etaleze așa și în public.  Majoritatea cluburilor londoneze și trupele de cântăreți din acea perioadă au abordat  stilul noilor romantici.

Imagine similară

Această modă  era unisex, având influențe atât masculine, cât și feminine și făcând referire la tipul androgin, promovând și renunțarea la diferențierea sexelor. De menționat aici ar fi trupa de muzică Pop Culture Club, al cărei solist, Boy George, a reușit să promoveze acest stil și mesajul aferent în toată Europa și America prin melodia de succes Karma Chameleon din anul 1983, reușind să intre pe primul loc în Billboard și primind premii pentru cel mai bine vândut single.

Si renumita trupa Duran Duran a promovat acest stil in videoclipurile lor muzicale. Să nu uităm fotografiile lui Herb Schulz, care oferă o panoramă excelentă asupra acestei mișcări artistice. Boy George continuă și astăzi să promoveze acest stil, alături de alți admiratori ai curentului. Așa cum și în modă încă mai sunt designeri care se inspiră  din strălucirea „Noilor Romantici”.

 

Lasă un răspuns