Citadin și rural, prezent și viitor, în lucrările lui Vitalie Butescu

Galeria de Artă Calea Victoriei 33 își propune să aducă în atenția publicului o serie de lucrări realizate de artistul Vitalie Butescu. Expoziția cuprinde câteva cicluri tematice, precum peisaje și clădiri din București, Sinaia, Balcic și Veneția, toate lucrările fiind realizate într-o bogată paletă de culoare, propunând privitorilor o incursiune printre case, locuri dragi ale pictorului și peisaje care emană o atmosferă caldă și luminoasă.

Pe parcursul expoziției se poate observa un echilibru între tematica citadină și cea rurală, cea din urmă fiind o temă pe care o regăsim în arhetipuri familiare precum: casele țărănești, cerdace, câmpii sau căpițe, care pun imaginea satului tradițional într-o lumină nouă. Este, de altfel, povestea satului românesc şi mai curând a peisajului rural, dar nu un rural idilizat ci a unui rural sublimat, a târgurilor de provincie, a conacurilor şi hanurilor aflate într-o nostalgică părăginire, o poveste care ne uimeşte prin forţa culorii şi a luminii.

În ceea ce privește tematica citadină, aceasta este abordată mult mai variat, Vitalie Butescu fiind un pictor pasionat de peisajul urban și mai ales de portretul urban, devenind uneori un adevărat ghid prin orașe ca București, Sinaia, Balcic sau Veneția, reușind să transpună pe pânză acele clădiri monumentale, ale fiecărui oraș, mărturii ale unei epoci trecute, pline de farmec și încărcate de istorie, aducând un suflu contemplativ. Mai mult decât atât, Vitalie Butescu își alege să reprezinte, atât în tematica citadină, cât și în cea rurală, monumente ce sunt simboluri ale civilizației noastre: casele țărănești, castele (Castelul Peleș) sau biserici (curtea Bisericii Stavropoleos).

Interesant de observat la pictura lui Vitalie Butescu este pasiunea sa pentru detaliu. Aproape în nicio lucrare expusă nu este reprezentată o clădire, un monument în întregime, fie se oprește asupra unei laturi a unui cerdac, fie asupra unor cadre surprinse într-o lumină inedită sau a unor segmente arhitecturale, reprezentate fie de aproape, fie dintr-o perspectivă unică. Mai mult decât atât, Butescu reușeste să reconstruiască mici colțuri de lume, pline de taine, caracterizate de un pitoresc aparte, fie că vorbim de atmosfera nostalgică a caselor modeste din Balcic, de atmosfera vechiului București sau de grandoarea și atmosfera tainică a Veneției.

Portretul uman apare destul de rar, dar când apare este evidentă amprenta coloristică personală a pictorului, folosindu-se de personaje din lumea arlechinilor, a colombinelor, costumate în culori pline de vitalitate, în constrast cu privirile oarecum întristate sau îngândurate.

În ceea ce privește tehnica, lucrările sunt pictate într-o manieră impresionistă și post-impresionistă, o estetică a plein-air-ului, realizând prin acestea o atmosferă predominant lirică, care relevă din sensibilitatea omului contemporan pentru frumos. Cromatica este una întotdeauna atent aleasă și foarte inspirată, indiferent de lucrare, fiind un adjuvant pentru atmosfera pe care vrea să o redea: culori pastelate, game de culori calde, griuri colorate care oferă monumentalitate clădirilor reprezentate, alternând strălucirea pigmentată cu nuanțe saturate pentru redarea acelei lumini diafane.

Despre Vitalie Butescu:

Absolvent al Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, secția Pictură, clasa Maestrului Sergiu Fusu, în 1990.

În 1997 licențiat al Academiei de Arte „Ioan Andreescu”din Cluj Napoca, lucrarea de licență fiind executată sub îndrumarea maestrului Ioan Nica.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

În perioada 1996-1998 Vitalie Butescu a participat activ la expozițiile bienale orgnizate de UAP, a expus și în galerii private din Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia și Japonia.

În 1999 artistul s-a stabilit la Londra, unde este acreditat de Bayswater Road Artists Gallery pentru expunere și vânzare lucrări profesioniste.

Lucrările sale se află în colecții particulare din România, Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Japonia, Marea Britanie, SUA, precum și în muzee de artă contemporană din București-Cotroceni, Aiud, Medgidia, Constanța și Slatina.

Lasă un răspuns