Din culisele Paris Design Week – design interior, atmosferă şi culoare

În zilele noastre, mai mult ca oricând poate, design-ul de obiect, ca şi cel interior, pune accentul pe echilibrul dintre îmbinarea formelor ce descriu eleganța şi capacitatea de a suscita sentimentul de comfort. Piesele de decor interior definitivează atmosfera şi dau spaţiilor un aer personal.

Se observă tot mai mult tendinţa spre formele simpliste, minimale, practice într-un spaţiu de locuit, dar şi elegante, astfel încât să delecteze privirea şi să inducă veselia prin paleta se culori aprinse.

Pentru a crea acel Comfort Zone care defineşte astăzi acasă, designerii se întrec în idei ce abundă de originalitate. Nu este doar cazul designerilor “din afară” ci şi al designerilor autohtoni, de pe meleagurile noastre, ale căror piese transmit o puternică încărcătură a elementelor arhitecturale şi decorative din arta tradiţională, transpusă prin remodelarea formei, în era modernă a simplităţii şi a influenţei occidentale.

Cu tradiţie în producerea (şi afirmarea pe piaţa externă) a mobilei de calitate, ţara noastră, reuşeşte să îşi menţină poziţia în ochii publicului extern. De ce să ne mulţumim cu piese produse peste graniţă când avem tinere talente chiar pe meleagurile noastre?

Madeinro reuneşte sub cupolă sa cele mai bune produse româneşti direct de la producător şi le oferă publicului la preţuri extrem de competitive pe piaţă, oferind o alternativă sănătoasă pentru brandurile româneşti în lupta cu alte nume internaţionale.

Participarea la ediţia din această toamnă Maison et Object( 8-12 septembrie) de la Paris , aduce în prim-plan piese remarcabile ale unor branduri româneşti deosebite.
Amintim de câteva dintre ele, pentru a vă introduce în atmosfera gândită de designeri.

Dare to Rug este primul brand românesc care să producă covoare hand tufted (realizate fără a lega noduri). În imagini, covorul Her şi respectiv covorul Meander reproduc, pe rând, siluete feminine inspirate de arta de perioadă neolitică a culturii Cucuteni, pe fondul plăcut al caldei culori galbene, sau mişcarea valurilor, descrisă în forme geometrice. Un alt covor, Dyad, se foloseşte de culori complementare închise în forme geometrice, simetric aranjate.

Covorul Her
Covorul Her
Covorul Meander
Covorul Meander
Covorul Dyad
Covorul Dyad

Covoarele au încă, în viaţa de zi cu zi, rolul de a atrage atenţia şi în funcţie de mărime, ocupă chiar un loc privilegiat în peisajul decorului de interior prin capacitatea de a completa design-ul , de a-l armoniza, dar şi de a delecta.

Colecţiile reprezentate la Maison et Object anul acesta includ şi piese de mobilier cum ar fi masa şi banchetele Low Poly, creaţie Bucin Mob sau Colecţia Fermă, constituită din piese cu ecou tradiţional: creaţii din corian şi lemn care fac trimitere la obiecte ancestrale ale gospodăriei românești, anume ciubărul (vas mare din lemn cu toarte şi diverse îmbunătăţiri în funcţie de intrebuințări-hârdău, danița, şistar, etc.) sau găleată. Elementele simbolice sunt înglobate în design-ul de obiect astfel încât să aibe şi un rol practic conferit obiectului.

Dizainăr, masa Low Poly
Colecția Ferma

Participare demnă de amintit este şi Ubikubi Young Designers (proiect câştigător al ediţiei 2017 Award Cerall Hook), care propune modele simpliste, pornite din idei cu esenţă locală şi transformate în conţinut de stil nord-contemporan, din materiale precum lemn sau alamă.

Un exemplu de astfel de obiect, special gândit pentru Roummanian Desogn Week este scaunul de oier, creație-vedetă aparţinând designerului Dragoş Motica.

Scaunul de oier, în manieră nordic-contemporană

Un loc aparte îl ocupă creaţiile designerului Dragoş Dogaru. Acesta creează lămpi croşetate şi lucrate manual, denumite Cuplo Colors. Ideea este pe cât de originală, pe atât de practică – materialul croşetat (bumbac mercerizat) îmbracă sursa de lumină (un glob din acrilic transparent) şi face accesibilă şi facilă( dar şi plăcută!) folosirea lor în spații inedite, pe canapea, masă, sau oriunde sunt necesare, iar intensitatea luminii poate fi ajustată prin închiderea sau deschiderea fermoarului!

Cuplo Colors, Dragoș Dogaru

De asemenea, culorile folosite pentru materialele textile sunt vesele şi aduc o pată de culoare decorului intern al locuinţelor.

Cuplo Colors este special conceput spre a putea fi mutat cu uşurinţă, de aceea, temperatura să nu depăşeşte 40 grade (fiind conceput cu un bec economic de 11W), perceput să imite căldura umană şi să insufle un aer vesel şi prietenos.
Piesele discutate aici pe scurt, sunt doar câteva din cele ce dau astăzi un exemplu în tendinţele, ideile şi inovaţiile ce descriu design-ul de obiect şi care reprezintă acest domeniu la expoziţiile internaţionale.

Surse online:
http://designist.ro/designeri-arhitecti-romani/mesagerii-made-in-ro-la-editia-de-toamna-a-targului-parizian-maison-et-objet/

http://designist.ro/news/wild-inspiration-a-la-maisonobjet/

http://designist.ro/category/evenimentele-noastre/

http://designist.ro/shopping/dragos-dogaru-prezinta-la-made-in-ro-cele-mai-prietenoase-lampi-cuplo-colors/

http://www.maison-objet.com/en

http://www.maison-objet.com/en/paris-design-week

 

Lasă un răspuns