Întâlniri în pagini tipărite: Tudor Banuș și Honore Daumier

Pornind de la ceea ce spunea Farfuridi, personajul lui Caragiale, din „O scrisoare pierdută”: Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”, societatățile prezentată de Tudor Banuș si Honore Daumier în lucrările lor, la distanță de aproape un secol, sunt extrem de asemănătoare, în pofida aparențelor și a dezvoltării lumii moderne. Expoziția „Întâlniri în pagini tipărite: Tudor Banuș și Honore Daumier” este un dialog grafic între cei doi, într-un limbaj pe care îl stăpânesc amândoi: evocarea într-o manieră moralizatoare a societății.

Tudor Banuș – Dialog (1996)
Honore Daumier – Suntem toti niste oameni onesti, sa ne imbratisam si sa uitam ce a fost!

Sursa de inspirație nesfârșită la care apelează amândoi este contextul social-politic contemporan existenței lor, având ca mod de expresie ilustrația de presă.

Honore Daumier – Lumea aparențelor (1938)
Tudor Banuș – Creiere in exil (1981)

Cu mult umor sau, din contră, cu seriozitate, lucrările celor doi artiști îmbină numeroase perspective sociale, politice sau psihologice cu tensiunile și angoasele lumii contemporane lor și îl lasă pe privitor să desconspire singur cutumele societății pe care cei doi o ilustrează în epoci diferite, fiind o experiență în care se va regăsi fiecare vizitator.

Tudor Banuș – O oră înaintea potopului (2013)
Tudor Banuș- Linia directă cu Dumnezeu (1981)

Tudor Banuș s-a născut în 8 iulie 1947, în București și este fiul cunoscutei poete și scriitoare, Maria Banuș. Acesta a finalizat studiile în cadrul Institutului de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu”, în anul 1971. Pe fondul tensiunilor generate de situația politică din perioada comunistă se stabileşte în Franţa, un an mai târziu. El va lucra iniţial ca desenator arhitect. În paralel studiază tehnicile picturii în ulei şi gravurii la Ecole Nationale Supérieure de Beaux-Arts din Paris. Din anul 1976, începe colaborarea cu unele dintre cele mai importante publicații din lume:Le Monde (cu care va colabora peste trei decenii), L’Express, Le Point, Le Figaro, Die Zeit, The New York Times,The New York Magazine, conform organizatorilor expoziției.

Tudor Banuș – Desene din presa internațională
Tudor Banuș – Seria Tandem – Observatorul cultural (2012-2016)

Honoré Daumier (1808-1879) a fost un renumit ilustrator, litograf, desenator, pictor și sculptor de origine franceză. În anul 1816, la Paris artistul va începe studiul bazelor desenului alături de Alexandre Lenoir, ca apoi, începând cu anul 1825, să se inițieze în studiul gravurii alături de litograful Zéphirin Belliard.

Honore Daumier – Manechinele politice (1834)

Parodierea lumii politice era un lucru curajos pe care nu mulți artiști și-l asumau. Anul 1835 marchează apogeul carierei sale, acesta devenind unul dintre cei mai apreciați caricaturiști politici ai acelor vremuri. Bucurându-se de un mare succes, multe publicații importante ale vremii (La Silouhette, La caricature, Le Charivari etc.) au fost interesate de publicarea litografiilor sale, potrivit organizatorilor expoziției.

Honore Daumier – Pe ăsta îl punem în libertate, nu mai reprezintă un pericol

Sursă:

http://www.mnar.arts.ro

Lasă un răspuns