Kanal – Centrul Pompidou al Bruxelles-ului

În curând şi Bruxelles-ul va avea propriul Centru Pompidou. În acest sens a fost organizat un concurs de arhitectură, la care au participat birouri din întreaga lume, pentru a oferi soluţii de conversie a fostei fabrici Citroen într-o instituţie, care să cuprindă un muzeu de artă modernă şi contemporană, un centru de arhitectură (Fundaţia CIVA), precum şi o serie de spaţii publice destinate culturii, educaţiei şi loisirului.

Dintre toate propunerile, a fost aleasă cea care a fost considerată de juriu a se integra cel mai bine în contextul dat, proiectul a trei birouri asociate, noAarchitecten din Bruxelles, EM2N din Zurich şi Sergison Bates Architects din Londra. Aceştia au colaborat pentru a reconforma cladirea existentă din anii 1930, astfel încât să obţină trei corpuri ale noului volum, spunând că propunerea lor nu este una neapărat spectaculoasă, ci ea oferă o atitudine radicală prin optimism: este o viziune critică, receptivă, dedicată şi precisă, aşa cum s-au exprimat arhitecţii.

Intitulat “O scenă pentru Bruxelles”, proiectul încearcă să pună în valoare toate elementele reprezentative ale arhitecturii existente, astfel că showroom-ul va fi restructurat şi va funcţiona precum o vitrină a lui KANAL – Centru Pompidou, ce va găzdui instalaţii, performance-uri şi concerte la parter, precum şi un restaurant la etajul al treilea.

Friza ampla de la exterior va fi extinsă astfel încât să înconjoare întreaga clădire şi să se transforme într-un support continuu al unui display electronic ce va conţine informaţii asupra proiectelor artistice dinauntru.

La interior se va derula un culoar ce va traversa întreg situl, ce măsoară peste 3500 mp şi va oferi acces la cele trei mari “cutii în cutie”, ce vor fi introduse în cadrul fostului spatiu de producţie, care vor adăposti Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană, Fundaţia Centrul Internaţional pentru Arhitectură şi urbanism, precum şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 400 de persoane. Datorită acestei soluţii, se vor putea controla mai eficient condiţiile climatice din cadrul fiecărui spaţiu, dar în acelaşi timp faţada cortină va rămâne neatinsă şi va “trăi” independent. Muzeul va beneficia de spaţii de expunere răspândite pe întreaga suprafaţă a sitului, de-a lungul a patru niveluri, obţinându-se spaţii flexibile şi configuraţii diferite.

  

Începerea execuţiei va debuta în toamna anului 2019 şi se va desfăşura în patru etape, până la deschiderea oficială, ce este programată pentru sfârşitul anului 2022.

 

Surse:

https://www.designboom.com

https://www.dezeen.com

http://kanal.brussels/

 

Lasă un răspuns