O zi la sală în anii ’80

Astăzi ne luăm frumos ținutele de lycra, maiourile și pantalonii scurți și mergem împreună la sală. Dar nu orice fel de sală, ci o sală de sport a anilor ’80 americani și vest-europeni! Antrenorii noștri vor fi: Jane Fonda, Jake Steinfeld sau Kathy Smith, unii dintre cei mai buni ai vremii! Începând cu ceastă decadă, atât idealul feminin cât și cel masculin se vor schimba radical față de anii ‘70. Tot mai multe femei vor începe să intre în lumea afacerilor și se vor înfrunta cu marii businessmeni ai vremii. Și cum poate o femeie să intre în cușca leilor dacă nu se antrenează înainte pentru a putea fi puternică, energică și sănătoasă. Nici bărbații nu se vor lăsa mai prejos, așa că sigur se vor întâlni la cursurile de aerobic! De ce aerobic?  Dacă astăzi lumea se axează foarte mult pe sportul de performanță, pe formarea musculaturii prin instrumente sportive, punând accent mai mult pe aspectul fizic, în acea perioadă sportul se axa spre zona de aerobic: îmbinarea mișcării cu dansul.

Acest sport nu garanta pentru toată lumea o creștere a musculaturii, ci o menținere a fermității corpului, punând accent pe frumusețea fiecărui corp, pe slăbit și pe menținerea imunității puternice (de mentionat că aerobicul este un sport unisex chiar dacă astăzi este pacticat mai mult de sexul feminin). Așadar, aerobicul este un sport mai degrabă al unui corp sănătos și ferm , decât al unui corp musculos și lucrat în mod exagerat. Până acum am putea spune că acest cult nu ar promova narcisismul, însă impactul acestui sport asupra societății a dus încet spre acest lucru. Încă de la începutul decadei existau costume speciale pentru acest sport pe care orice femeie sau bărbat trebuia să le achiziționeze ca să arate că frecventează sala de fitness.

Pentru femei o să întâlnim renumitele ținute din lycra sau bumbac, menite să evidențieze formele corpului. Această ținută mulată (cu elastan pictat în tonuri pastel de roz, mov lavandă, turcoaz etc) este însoțită de renumitele jambiere tricotate (inițial folosite de balerine pentru a menține mușchii la o temperatură caldă) care, mai târziu, vor apărea și în moda ținutelor de stradă.

Gym rat

Pentru bărbați  vom întâlni maiouri  sau tricouri cu mânecă scurtă din bumbac (albe, negre etc) însoțite de pantaloni lungi sau scurți tot din lycra și de renumita bandană, pentru a nu lăsa transpirația să ajungă la ochi. Așadar, o ținută care se afla departe de ținutele sportive de astăzi. Totodată, să nu uităm de maiourile 3 sferturi!

Male crop tops

Astazi moda încă se mai inspiră din aceste ținute, reușind să mai aducă în cotidian reminiscențe ale acestei mișcări culturale.

Laura Wells for THE UPSIDE Be You campaign

Dacă doar cu câțiva ani înainte, fitness-ul se rezuma la alergări prin parc și comuniunea omului cu natura (tematici tipice perioadei Hippie și perioadei Disco), în decada anilor 1980, lucrurile devin mai serioase când vorbim despre activitățile sportive ale masei. Presupun că deja ați obosit de la atâta sport, așa că ne reîntoarcem la sălile noastre de sport!

 

Lasă un răspuns