Pictori de azi la Balcic

,,Artistul simte/resimte aici și transfigurează în pictură ceea ce în peisaj este excesul de prezență al locului. Aici artistul surprinde o ordine preexistentă a naturii și un echilibru armonic a frumuseții locului. O taină miraculoasă a locuirii”, Oliv Mircea, critic de artă.

Balcicul continuă să inspire și să fascineze și astăzi pictorii contemporani așa cum a reușit să facă cu generații anterioare de pictori, încă din perioada interbelică. Transformat de Regina Maria într-un spațiu propice creației artistice, Balcicul sau Coasta de Argint cum este numit metaforic, a devenit muză pentru întreaga pleiadă de artisti interbelici de la Petrașcu, Tonitza, Iser, Mutzner, Artachino la Dimitrescu, Ghiață sau Țuculescu. Pe urmele aceleiași muze s-au aflat și cei opt pictori contemporani din expoziția „Balcic/Vila Suita/ 2017”, realizată la Galeria Elite Art, în perioada 21 august – 16 septembrie.

Expoziția a fost curatoriată de istoricul de artă Oliv Mircea și a reunit lucrările artiștilor Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, George Mircea, Radu Șerban, Adina Mocanu, Horea Paștină, Emilia Pop și Biro Kalman Eniko.

Expoziția și-a propus să fie mai mult un concept estetic, care a adus împreună pictori cu viziuni contemporane individuale, provenind din culturi vizuale diferite. Lucrările transmit farmecul pitoresc care a fascinat dintotdeauna, lumina unică și constrastele cromatice bogate ale peisajului, astfel că expoziția sintetizează frumusețea idilică și o transmite publicului din perspectiva contemporană. Fiecare pictor a încercat să surprindă autenticitatea pitorească și să dezvăluie expresia locuirii ideale și imaginare cu peisajul și natura luxuriantă a Coastei de Argint, potrivit organizatorilor expoziției. 

Biro Kalman Eniko – Răsărit
Biro Kalman Eniko – Apus
Șerban Radu – Vegetație pe țărm

Natura luxuriantă care caracterizează Balcicul a fost surprinsă prin vivacitate plastică de Crinela Antonescu.

Crinela Antonescu – Balcic Copac înflorit

Tonurile pastelate din lucrările artistului Horea Paștină transced linia de orizont învăluind privitorul în calm și serenitate.

Horea Paștină – Stânjenei la Balcic 2
Horea Paștină – Grădina reginei Maria

Capela Stella Maris a reprezentat pentru fiecare artist o viziune proprie de analiză plastică. Pictorul George Mircea o ilustrează în această expoziție prin prisma unui dimensiuni onirice, învăluită în mister. Tot George Mircea aduce în prim-plan prezența feminină, în rol de mamă, o noutate care transformă peisajul într-o compoziție elaborată, conform organizatorilor expoziției. 

George Mircea – Stella Maris
George Mircea – Femeia la malul mării
George Mircea – Femeia la malul mării
George Mircea – Femeia la malul mării

Expoziția poartă numele vilei construite pentru a găzdui oaspeții reginei, care de cele mai multe ori erau artiști. Locul nu a fost ales întâmplător, deoarece Vila Suita este construită într-unul dintre cele mai înalte locuri din Balcic, oferind oricui o priveliște unică către peisajul marin.

Expoziția nu se află la prima ediție. Ca în fiecare an, începând din 2004, proiectul cuprinde o tabără de creație, o expoziție cu lucrurile realizate la Balcic, întâlniri cu presa, dezbateri și mese rotunde pe diverse teme precum importanța Balcicului pentru arta românească sau modalități de renaștere a spiritului acestei zone. Marcată de istorie, tabăra de creație de la Balcic păstrează entuziasmul și forța de inspirație ce a fermecat elita artistică românească din perioada interbelică.

Sursa:

http://www.eliteart-gallery.com/expozitii-elite-art-gallery-2017/

Lasă un răspuns