Ai Weiwei – Portrete din piese Lego

La Muzeul Hirshhorn, din Washington, a fost deschisă în perioada iulie 2017 – ianuarie 2018 expozița ”Trace” cu lucrări aparținând artistul chinez Ai Weiwei (n.1957). Ineditul este dat de materialele folosite – piese lego, din care artistul a realizat portetele  a 176 de disidenți din întreaga lume. Din jucăriile multicolore, atât de îndrăgite de copii, au fost create la orizontală covorașe cu chipurile cunoscute ale lui Martin Luther King Jr., Nelson Mandela sau laureata Premiului Nobel pentru Pace, birmaneza Aung San Suu Kyi.

Atitudinea protestatară a artistului  este veche și a avut deseori repercursiuni asupra libertății sale.   În 2011  a petrecut 81 de zile în detenție în China pentru „incitare la subversiune împotriva statului”  și a rămas în arest la domiciliu până în iunie 2012, când i s-a permis să iasă din casă. A fost în continuare hărțuit prin investigații și acuzații repetate.

Expoziția cu, Capetele de disidenți politici din piese Lego a fost  prezentată prima dată la San Francisco în 2014, dar artistul nu a putut participa la vernisaj din cauza pașaportului reținut de autoritățile chineze. Între timp, si-a recuperat pașaportul și a reușit să fie prezent  la deschiderea acestei ultime expoziții de la Washington din 2017. 

"Everything is awesome "

Ideea de a crea portrete din piese lego, i-a venit de la jocul fiului său, de la care a și împrumutat primele piese. Demersul său creativ nu a fost lipsit de dificultăți. A existat  un conflict  între artist și Compania Lego, care  a refuzat sa-i onoreze  o comandă uriașă  de piese, deoarece era ”împotriva politicii companiei”.  Răspunsul artistului a fost à la Duchamp – vezi imaginea de mai sus.


Surse web:

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/06/29/ai-weiwei-expune-la-washington-portrete-ale-unor-disidenti-celebri-realizate-din-piese-lego-14-11-50

http://www.nbcnews.com/news/china/chinese-dissident-artist-ai-weiwei-can-now-buy-all-lego-n495696

http://www.npr.org/2017/06/27/534597240/-they-love-freedom-ai-weiwei-on-his-lego-portraits-of-fellow-activists

http://www.itv.com/news/2015-10-26/artist-ai-weiwei-vows-to-use-lego-bricks-for-artwork-despite-sales-ban/

Lasă un răspuns