Tabloul „Ciobănaş cu turmă de oi”, de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat cu suma de 55.000 de euro în „Licitaţia de Mărţişor II – Pictură şi Sculptură” organizată miercuri, 28 februarie, de Artmark.
Opera a făcut parte din colecția dr. Alexandru Obregia, medic psihiatru și profesor universitar. Cariera lui Obregia este legată de dezvoltarea psihiatriei, fiind responsabil pentru construirea în România a primului Spital de Neuropsihiatrie, în București în 1923. Dr. Obregia nu a fost doar un colecționar de Grigorescu, ci și medicul personal al acestuia, în ultimii ani de viață ai pictorului.
”Viaţa lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viaţă simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui. În afară de artă nimic nu exista pentru el. Acolo şi-a pus adânca lui iubire de natură, de podoabele şi de tainele ei, minunate pretutindeni…” Alexandru Vlahuță
”În pictura lui Grigorescu și a lui Andreescu peisajul românesc capătă și o nuanță particulară, care era a locurilor și a priveliștilor noastre. Sub cerul nostru lumea se îmbracă în transparențe aurii și în nuanțe rare, care sunt ale arșiței și ale pulberii noastre. Priveliștea este tivită de aureole sau e impregnată de vibrații aeriene care poartă în ele, parcă difuză, și lumina și umbra acelorași imagini. Sub penelul altor pictori, același peisaj ar fi putut duce la realizări impresioniste. Calitatea aerului ca și a luminii ar fi putut îngădui acest fel de pictură. Grigorescu… avea să se oprească însă la imaginea mai solidă a unui plein-airism, în care paleta se subțiază deseori până la străvezii irizări de lumină, viziunea pictorului rămânând totuși destul de consistentă și atașată mai mult chipului material decât jocului de atmosferă al luminii zugrăvite.” (Al. Busuioceanu, Scrieri despre artă, Meridiane, București,1980, p.90)
Între lucările cumpărate la prețuri ridicate s-au numărat „Ghiocel” de Grigorescu – 24.000 de euro, „Flori de primavară” de Nicolae Tonitza și „Clopotnița Mănăstirii Viforâta” de Gheorghe Petrașcu – fiecare la 12.000 de euro, „Peisaj cu case” de Alexandru Ciucurencu, „Turbanul roșu” de Theodor Pallady – fiecare la 5.000 de euro, „Târgul de duminică” de Rudolf Schweitzer Cumpăna și „Ciclamene” de Nicolae Vermont – fiecare la 2.750 de euro și sculpturile „Perseu” (Omagiu lui Benvenuto Cellini) de Salvador Dali și „Om, timp, spațiu” de Ion Mândrescu – fiecare la 3.500 de euro.
Bibliografie:
Al. Busuioceanu, Scrieri despre artă, Meridiane, București,1980, p.90.
Surse online:
https://www.artmark.ro/