Yue Minjun sau expresia râsului în artă

Yue Minjun este un artist contemporan chinez, cunoscut mai ales pentru picturile sale în ulei, care îl ilustrează având diferite grimase de râs. În timp, această mimică ușor exagerată a artistului a devenit o semnătură, pe care a folosit-o în pictură, sculptură, imprimeuri sau acuarelă. Chiar dacă adesea opera sa este clasificată ca făcând parte din mișcare artistică chineză a realismului cinic, dezvoltată după 1989, Yue respinge cu totul această etichetă.

Yue Minjun s-a născut în 1962 în Heilongjiang, China, unde familia sa lucra pe un câmp petrolifer. În 1980, după ce termină liceul pleacă să lucreze la Compania Națională Tian Jing. După trei ani, ajunge în He Pei, unde se angajează ca electrician. În toată aceată perioadă nu renunță la pasiunea sa pentru artă și continuă să picteze și să lucreze în același timp, realizând în cea mai mare parte portretele colegilor săi de muncă. Această experiență pe care el o trăiește în He Pei îl va influența în arta sa, fiind motivul pentru care alege să picteze pielea într-o nuanță de roșu. În 1989, Yue este inspirat de o operă semnată de Geng Jianyi, la un spectacol de artă din Beijing, care reliefa chipul râzând al lui Geng. În 1990, se mută în cele din urmă, în Hongmiao, districtul Chaoyang, Beijing, frecventat de foarte mulți artiști chinezi.

Nor alb pe cer albastru (2013) (Sursa: artnet.com)

Pe parcursul acestei perioade, stilul său artistic se dezvoltă și continuă să realizeze portrete, de data aceasta pe cele ale prietenilor săi artiști. Este foarte important de menționat că Yue a avut o existență „nomadă” în timpul copilăriei, dar și în adolescență, din cauza faptului că familia sa trebuia să se mute de multe ori pentru a găsi de lucru pe câmpurile petrolifere. Etichetat de critici ca un influent membru al mișcării realismului cinic, Yue a reușit să atingă succesul mai ales pentru grimasele care i-au devenit semnătură, fie că vorbim de sculptură, acuarelă sau imprimare.

 De-a lungul anilor, stilul său s-a dezvoltat cu repeziciune. Yue, prin forma sa de artă provoacă adesea convențiile sociale și culturale, prin prezentarea unor probleme de natură politică și socială într-o manieră radicală și abstractă. De asemenea, în timp, a început să pună acentul din ce în ce mai mult pe „conceptul întreg de creație”, și mai puțin pe aspectele tehnice, așa cum se poate vedea în primele sale lucrări. La mijlocul anilor 1990, părintele artei contemporane chineze, Li Xianting l-a clasificat pe Yue ca făcând parte din mișcarea realismului cinic, mișcare ce descria aspecte din viața cotidiană cu o doză generoasă de cinism, adesea într-o manieră batjocoritoare, folosindu-se de propria opinie pentru a înțelege mediul politic și social.

Încă de la debutul său, opera sa a fost prezentată publicului în numeroase galerii din Singapore, Hong Kong și Beijing. Lucrarea „Execution” a devenit cea mai scumpă lucrare vândută a unui artist chinez contemporan până atunci, fiind vândută în 2007 pentru suma de 2,9 milioane de lire la casa de licitații Sotheby`s. Până la vânzarea sa, lucrarea a fost deținută de Trevor Simon, un bancher, care o cumpărase cu aproximativ o treime din salariul său, în perioada în care lucra în regiune. Simon a păstrat tabloul timp de zece ani până să ajungă la celebra casă de licitații.

Execution (Sursa: art-for-a-change.com)

Începând cu 2007, treisprezece dintre lucrările sale au fost vândute cu peste un million de dolari. Una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate serii ale sale a fost cea denumită „Hat”, care îl ilustra pe Yue cu aceeași grimasă, dar purtând o varietate de pălării, printre care o pălărie de bucătar, o beretă a forțelor speciale, casca unui polițist britanic etc. Seria ilustrează modul în care personajul Yue este universal adaptabil, un fel de logo.

Hat (Sursa: artnet.com)

Când a fost invitat să participe la Bienala de la Veneția, în anul 1999, Yue a optat pentru fabricarea din bronz a versiunilor sculpturale din pictura sa, întocmai ca celebra aramată de teracotă a dinastiei Qin. În timp ce sculpturile antice sunt cunoscute pentru individualitatea subtilă a fiecărui războinic, versiunea sculpturilor lui Yue sunt necruțător de identice, turnate din aceeași matriță.

Războinici din teracotă contemporani, Casa Chatsworth (Sursa: publicdelivery.org)

Printre cele mai cunoscute expoziții ale sale în afara Chinei, se numără cea din Statele Unite ale Americii, de la Muzeul de Artă din New York, denumită „Yue Minjun și Zâmbetul Simbolic”, care a adunat sculpturi din bronz, picturi și desene, ce au putut fi vazute din octombrie 2007 până în ianuarie 2008 sau cea din Europa, de la Paris, numită „Yue Minjun, umbra râsului nebun”, care a putut fi vizitată în perioada 14 noiembrie 2012-17 martie 2013.

Surse online:

https://www.artsy.net/artist/yue-minjun

http://www.artnet.com/artists/yue-minjun/3

https://en.wikipedia.org/wiki/Yue_Minjun

Surse foto:

http://www.artnet.com/artists/yue-minjun/

http://art-for-a-change.com/blog/2007/11/yue-minjun-execution.html

publicdelivery.org

Lasă un răspuns