BIBA: Renașterea Art Deco a anilor 1970

Fie că vrem să recunoaștem sau nu, societatea va avea întotdeauna tendința, datorită nostalgiei, de a se reîntoarce la o anumită perioadă istorică și de a încerca să o readucă în prezent fie prin artă, modă sau alte fenomene culturale tipice acelei perioade.

Iată că acest lucru s-a întâmplat și la începutul anilor ’70 în Marea Britanie. În această perioadă asistăm la o dorință mare a occidentului de a încerca să imite moda și arta anilor 1920, 1930 având nostalgia fenomenului Art Deco și a farmecului vedetelor de la Hollywood. Această mișcare culturală de la începutul anilor 1970 va intra în istorie sub denumirea internațională de Deco Revival.

 

Fenomenul BIBA

Oare cine a început să promoveze acest curent în Marea Britanie? Vom avea supriza de a vedea că promotoarea acestui curent este o femeie de origine poloneză stabilită în Marea Birtanie: Barbara Hulanicki. Născută în Varșovia, aceasta se va stabili în orașul Birghton unde va termina Facultatea de Arte a Universității acestui oraș.

Anul 1964 va marca începutul carierei sale ca designer de modă, aceasta reușind să-și deschidă în centrul Londrei, pe strada Kensington, propriul magazin în stil Deco Revival pe care-l va numi BIBA. Logo-ul acestui magazin va deveni iconic în lumea modei.

BIBA va fi nu numai un spațiu comercial, ci și un loc unde se va putea evada din cotidian, mergând cu mașina timpului în perioada de Aur a Hollywood-ului. De la exponate și până la decor, BIBA a reușit să aducă în peisajul  britanic  oadevărată renaștere a perioadei Art Deco și a modei de la începutul secolului al XX-lea.

Acest magazin a ramas însă doar o amintire, clădirea unde se afla acesta având astăzi rol de complex comercial cu magazine precum H&M, Marks and Spencers etc. Însă BIBA nu a murit, această rămășiță de istorie continuă să fie prezentă în lumea virtuală. Firma House of Fraser a reușit să cumpere acțiunile firmei și a reusit să creeze un magazin  online dedicat fenomenului BIBA. Îl puteți accesa aici: https://www.houseoffraser.co.uk/brand/biba/0.0.0.0033241.0.0 .

În prezent, Barbara Hulanicki este stabilită în SUA, unde se ocupă de design interior și continuă să povestească mai departe despre fenomenul care a fost BIBA.

O zi prin BIBA

Acum să facem o mică plimbare prin acest faimos magazin.  Întrând, vom putea observa că decorul deja anticipează aterizarea noastră într-o altă lume.

Secția de muzică va fi ușor de recunoscut datorită gigantului Pick-up. Conform informațiilor site-ului www.messynessychic.com , acest Pick-up era funcțional, pentru el fiind fabricate viniluri sepciale de dimensiuni foarte mari care se puteau juca.

La secția de accesorii ne vom intâlni cu un decor inspirat dintr-o garderobă hollywoodiană unde putem să ne simțim precum Marlene Dietrich sau Fred Astaire înainte de o filmare.

Secția de lenjerie intimă și haine de noapte va fi decorată precum un dormitor de lux însoțit de o atmosferă cât mai selectă.

La ultimul etaj vom fi invitați în renumitul  “Rainbow Restaurant”(Restaurantul Curcubeu) unde vom putea întâlni și vedete precum David Bowie sau Twiggy (în imagine).

Pe lângă decor vom putea admira produsele: de la haine și accesorii pana la parfumuri, creme și mâncare. Să un uităm raionul de unde putem cumpăra și mâncare pentru animale.

   

 

 

 


Surse:

Lasă un răspuns