Capodopere din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal

Expoziția „Capodopere din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal” prezintă o selecție dintre cele mai valoroase lucrări din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal, formată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Printre lucrările expuse se află și câteva gravuri originale, și în special stampe de reproducere și interpretare din secolele XVI-XVIII, după artiști ai Rensașterii și Barocului, precum Rafael, Tintoretto, Correggio, Tiziano, Caravaggio, Annibale Carracci, Guido Reni, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck și Jacob Jordaens, realizate de maeștri gravori din școlile germană și austriacă, franceză, italiană, engleză, respectiv flamandă și olandeză. În cadrul expoziției pot fi văzute nume importante ale gravurii, ca de exemplu Albrecht Dürer, Hendrick Goltzius, Aegidius Sadeler, Nicolaes de Bruyn, Schelte à Bolswert, Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Claude Mellan, Gérard Edelinck, Andreas și Joseph Schmutzer sau Robert Strange.

Gerard Edelinck – Familia lui Darius la picioarele lui Alexandru cel Mare după Charles Le Brun secolul al XVIII-lea (Școala franceză)
Francois Poilly – Coborârea de pe cruce după Annibale Carracci secolul al XVII-lea (Școala franceză)
Giovanni Volpato – Nunta din Cana dupa Tintoretto 1772 (Școala italiană)

Majoritatea stampelor expuse ilustrează scene religioase, istorice sau mitologice. În epocă, colecțiile de stampe veneau în completarea celor de pictură. Posibilitatea multiplicării lor oferea accesul la lucrări de artă pe care colecționarii nu reușeau să le achiziționeze, fie din considerente financiare, fie din cauza rarității lor. Astfel, stampele devin un mijloc de răspândire și circulație a informației culturale, având totodată un rol important în educația artistică a vremii. Samuel von Brukenthal și-a achiziționat majoritatea gravurilor din Viena, iar din documentul „Arhiva de Casă Brukenthal”, se poate vedea o listă manuscrisă intitulată „Inventar al mai noilor gravuri aduse de la Viena”, cu aproximație din anul 1783. De asemenea, în anul 1786. Brukenthal achiziționează mai multe stampe în valoare de 40 de florini renani, sumă pe care o putem compara cu cea dată pentru portretul său pictat de Joseph Hickel în 1771, de 50,40 de florini, conform curatorilor expoziției.

Robert Strange – Abraham și Agar dupa Guercino 1776 (Școala engleză)
Lucas Vorstermant – Închinarea magilor secolul al XVII-lea (Școlile flamandă și olandeză)

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1777 și 1787, a fost un colecționar pasionat, cu o viziune enciclopedică. Colecțiile sale, constituite în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, includeau tablouri, cărți, stampe, hărți, monede, antichități, dar și minerale. Pinacoteca baronului Brukenthal cuprindea lucrări aparținând școlilor de pictură europene. Aceasta era însoțită și completată de o colecție de stampe care, conform documentelor păstrate, a luat naștere în timpul șederii baronului la Viena, primele achiziții fiind realizate în anii 1770, potrivit organizatorilor.

Agostino Mussi – Ploaia cu hrană după Rafael secolul al XVI-lea (Școala italiană)
Antonio Capellan – Repaus in timpul fugii in Egipt 1772 (Școala italiană)

Expoziția „Capodopere din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal” este prilejuită de Bicentenarul Brukenthal, care sărbătorește împălinirea a 200 de ani de activitate publică și face parte din agenda culturală festivă. Expoziția, curatoriată de dr. Laura Coltofean, poate fi vizitată până pe 26 noiembrie 2017 la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe și Desene.

Surse:

http://www.brukenthalmuseum.ro/index2.php/ro/detail/542, accesat la 29 octombrie 2017

Din textele explicative ale expoziției

Lasă un răspuns