Licitație record. Beneficiile donate pentru cultură, educație, sănătate și mediu

Mare parte din beneficiile aduse din vânzarea la licitație a colecţiei de artă Rockefeller, evaluată la 600 de milioane de dolari, va fi donată pentru susținerea culturii, educației, sănătății și mediului, continuând astfel tradiția  filantropică a celebrei familii. 

Christie’s  este casa de licitație  pentru Colecția lui David și Peggy Rockefeller. Această colecție vastă va fi oferită spre vânzare în mai 2018 în sălile  de licitații emblematice din Centrul Rockefeller din inima orașului New York. Vânzările vor fi efectuate în conformitate cu angajamentul lui David Rockefeller de a direcționa majoritatea veniturilor  pentru susținerea unor acte filantropice, culturale, educaționale, medicale și de mediu.  Acest tip de acțiuni a devenit de mult  o obișnuință a cuplului american și astăzi sunt continuate, conform dorinței părinților, de copiii acestora.

Adunate de-a lungul vieții, o parte fiind moștenită de la generațiile anterioare, colecția reflectă pasiunea profundă și de lungă durată a familiei Rockefeller pentru arta modernă şi clasică: opere de artă impresioniste și post-impresioniste, picturi americane, mobilier englez și european, opere de artă asiatice, ceramică europeană și chineză, porțelan de export, obiecte decorative din argint. Selecțiile importante din colecție vor face un turneu înainte de vânzările către Asia, Europa și în Statele Unite, cu expoziții, forumuri de artă și un program de evenimente publice și private.

„În cele din urmă, toate aceste obiecte care ne-au adus atâta plăcere lui Peggy și mie vor ieși în lume și vor fi din nou disponibile plăcerii altor pasionați care, sperăm, vor avea aceleași satisfacții și bucurii  așa cum avem noi.” – David Rockefeller

Această colecţie ar putea depăşi recordul de preţ mondial stabilit la Paris în 2009 de cea a lui Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, adjudecată pentru suma totală de 484 de milioane de dolari. François de Ricqlès, preşedinte al casei Christie’s din Franța, a declarat că licitaţia reprezintă un eveniment major în domeniu.

Una dintre piesele principale ale colecţiei este un tablou de Pablo Picasso, „Fillette à la corbeille fleurie” (1905), evaluat la 100 de milioane de dolari. Tabloul, care nu a părăsit domiciliul newyorkez al proprietarilor vreme de 50 de ani, va fi expus la Paris în perioada 16 – 21 martie, alături de alte zece lucrări de artă, care vor fi apoi itinerate la Hong Kong, Los Angeles, Londra, Beijing, Shanghai.

Printre tablourile din expoziţie se numără şi „La Rade de Grandcamp” (1885), de Georges Seurat, evaluat la 20 – 30 de milioane de dolari, „Lilas et rose” (1882), de Edouard Manet (7 – 10 milioane de dolari), „Tigre jouant avec une tortue” (1862), de Eugène Delacroix (5 – 7 milioane de dolari). 

Din colecţia Rockefeller mai fac parte opere de Henri Matisse („Odalisque couchée aux magnolias”, 1923), Claude Monet („Nymphéas en fleur”, 1914), un bronz chinezesc din secolul al XVII-lea, evaluat la 600.000 de dolari, un serviciu de porţelan de Sèvres, din secolul al XIX-lea, evaluat la 250.000 de dolari.

François de Ricqlès a amintit cu această ocazie că familia Rockefeller, celebră pentru acţiunile sale filantropice, a ajutat la restaurarea casei natale a lui Louis Pasteur, a catedralei din Reims, afectată de bombardamente şi a castelelor Versailles şi Fontainebleau.

Bancherul american David Rockefeller, preşedinte al Chase Manhattan Corporation, a murit în 2017, la vârsta de 101 ani, iar soţia acestuia, Margaret „Peggy”, cu care s-a căsătorit în 1940, a decedat în 1996. În momentul în care a murit, averea lui David Rockefeller era estimată la 3,3 miliarde de dolari.

SURSE:

http://www.mediafax.ro/cultura-media/colectia-de-arta-rockefeller-evaluata-la-600-de-milioane-de-dolari-scoasa-la-licitatie-17065396

https://www.christies.com/features/The-Collection-of-Peggy-and-David-Rockefeller-8373-1.aspx

 

Lasă un răspuns