Creatia lui Gerard Mas

Câștigător al premiului Fundacio Vila Casas ( premiu dedicat artei catalane contemporane) în anul 2015, Gerard Mas, artist de origine spaniolă, se folosește de marmură, alabastru, lemn sau chiar bronz pentru a crea sculpturi pline de expresivitate și personalitate.

În operele sale, se oglindesc două perioade preferate de artist și anume cea a Renașterii italiene și cea modernă timpurie. El adaugă lucrărilor sale elemente și detalii  specifice lumii contemporane, acestea aducând  un aer de jovialitate.

Temele lucrărilor artistului sunt concentrate pe imagini, pe credințe formate în societate, pe canoane comportamentale ș pe care Mas le pune prin abordările sale într-o lumină nouă, prin care privitorul este provocat  să caute noi niveluri de interpretare. Un bun exemplu este colecția sa Damas acolo unde personajele sale, imortalizate în busturi feminine și plasate după moda vestimentară în perioada renascentistă, primesc elemente ce fac parte din lumea actuală.

Astfel, personajele pline de expresivitate au fie cate un tatuaj discret si pierceing, ori un cârlig atașat de nas, un microfon sau urme de bronz, o tânără face baloane din guma de mestecat, altele  se folosesc de gesturi care in perioada invocata de artist ar fi fost considerate cel putin scandaloase.

Alte colecții aparținând artistului sunt: Sarcophagus – în care propune ideea corpului feminin văzut ca un sarcofag – sau Ornithologies, unde păsări contemplă capetele umane adormite pe care stau așezate

Surse Online:

Lasă un răspuns