Expoziţia: Sârmă și Vin

Expoziția „Sârmă și Vin”, semnată de artistul Valeriu Sepi, reînvie nostalgia unor vremuri când lupta pentru frumos și libertate era reală, când spiritele libere erau fabricate după moda occidentală însă, potrivit sufletului românesc, în creuzete autohtone. Artistul propune publicului sibian o expoziție frontieră în care desenul și pictura se alătură materialelor audio-video, autobiograficul se alătură fantasticului de factură mitologică iar trecutul se alătură prezentului.

Sârma: „Când m-am născut eu armele au tăcut” (interviu Valeriu Sepi)

Cu o experiență artistică de peste 50 de ani, Valeriu Sepi a fost activ de-a lungul timpului în arii diverse precum design, pictură murală, inginerie, muzică, actorie și coregrafie; de asemenea, a fost profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda și Nepal, locuri unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii și colecții particulare.

Născut la sfârșitul războiului, artistul este martorul schimbărilor convulsive din care se nasc „noile lumi” atât în România cât și în diaspora: desproprietărirea, dezrădăcinarea spirituală, evadarea. În viziunea sa grafică, Oul ca simbol universal al genezei și al învierii, de-abia se mai distinge sub aglomerarea de sârmă ghimpată ce îl constrânge.

Vinul: „Această putrezire mă-mbată ca un vin, căci simt curgând prin dânsa bunicile și unchii” (Mircea Dinescu, Sunt tânăr, Doamnă)

Impresionanta piesă centrală a expoziției (3 x 8m), intitulată Bacchanala, prezintă ultima culegere a viei din satul Valcani, localitate de la frontiera cu Serbia, locul copilăriei artistului. Ultima petrecere dinaintea colectivizării, poartă semnificația schimbării anotimpurilor și lumii, a vârstelor umane dinspre copilărie spre maturitate, a trăirilor ce trec din realitate în mit.

Text oferit de curatori: Alexandra Gălăbuț și Alexandru Constantin Chituță

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu, până pe 30 aprilie.

Sursă: http://www.brukenthalmuseum.ro/index2.php/ro/detail/582

 

Lasă un răspuns