Expoziția „Trench Art – Arta tranșeelor” la Muzeul Casa Mureșenilor

În anul celebrării Centenarului României Mari, Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov organizează prima expoziție dedicată memoriei înaintașilor și integrării identității culturale naționale în circuitul de valori european. Expoziția „Trench Art – Arta tranșeelor” cuprinde 231 de piese, printre care tuburi de obuze și gloanțe transformate în vaze, râșnițe, scrumiere, brichete, veioze etc realizate de soldați în tranșeele sau în spitalele de campanie. Obiectele expuse fac parte din cea mai mare colecție de Trench Art din România, adunate de către ing. Cristian Dumitru din România, Franța, Italia, Belgia și Germania, pe parcursul a peste 20 de ani.

Încercarea de a integra colecţia ing. Cristian Dumitru într-o atmosferă specifică epocii, a determinat introducerea în expoziţie a 28 de documente și fotografii originale, scrisori, uniforme şi hărţi militare, brevete, medalii şi alte obiecte specifice războiului, aflate în patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Fenomenul „Trench Art” este asociat în special cu Primul Război Mondial, când, atât civilii cât şi soldaţii sau prizonierii erau nevoiți să găsească mijloace de a face rost de bani pentru a cumpăra hrană sau alte bunuri de consum. Obuzele lucrate manual expuse în cadrul evenimentului sunt exemplele desăvârșirii artei soldaților. Ornamentele acestor piese variază de la forme simple până la gravuri elaborate cu motive florale, antropomorfe, scene de luptă și inscripții ale câmpurilor de luptă sau ale unităților militare din care aceștia făceau parte. Tehnicile de realizare a acestor obiecte sunt deosebit de variate de la simpla ciocănire a metalului (cupru, fier, alamă) până la embosare, ștanțare, gravare, chiar și realizarea de matrițe ornamentale.

Trench Art ‒ Arta Transeelor”, prima expoziţie din România realizată în jurul acestui concept , este organizată de Consiliul Județean Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și colecționarul ing. Cristian Dumitru și poate fi vizitată până pe 2 iunie 2018, de luni până sâmbătă, între orele 9-17, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov.


Surse:

http://cultura.brasovcity.ro/ro/2-februarie-2-iunie-trench-art-%E2%80%92-arta-transeelor/, accesat la 25 februarie 2018

http://muzeulmuresenilor.ro/2018/01/30/expozitia-trench-art-arta-transeelor/, accesat la 25 februarie 2018

Sursă foto: http://muzeulmuresenilor.ro/2018/01/30/expozitia-trench-art-arta-transeelor/

Lasă un răspuns