Expozitii temporare MNAR

Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare

14 Decembrie 2018  –  28 Aprilie 2019

Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare
Expoziția Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare aduce un omagiu gustului și sensibilității unei regine care a sprijinit pe toate căile reinterpretarea în cheie modernă a culturii tradiționale românești. Printre aliații săi de seamă în acest efort s-au numărat artiști precum Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Petru Remus Troteanu, Gh. Ionescu-Doru, Nora Steriadi, colaboratori ai primelor ateliere de ceramică urbană din București, Băneasa, Turda, Satu-Mare.
Ceramica realizată în aceste centre se distinge prin interpretarea plină de prospețime a motivelor tradiționale: artiștii reușesc să imprime creațiilor lor o autenticitate cuceritoare, similară celei din arta populară. Elemente ludice pline de savoare dau glas unui respect ce vizează însuși spiritul artei populare și al meșteșugului, nicidecum un repertoriu formal ancorat în repetitivitate.

Intrarea este liberă.
Sala Rotondă, intrarea din str. Știrbei Vodă
15 decembrie 2018 – 28 aprilie 2019
Program de vizitare:
 miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00

citeste mai mult >>

Imagini ale lumii trecătoare – Hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia MNAR

29 noiembrie 2018 – 31 martie 2019

citeste mai mult >>

Corneliu Baba – Confesiuni. 1944-1965

2 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019

Corneliu Baba – Confesiuni. 1944-1965

Peste șaptezeci de lucrări din patrimoniul muzeului și din colecția artistului reconstruiesc vizual firul evocărilor și mențiunilor din volumul de confesiuni cu același titlu. Paralela este cu atât mai interesantă cu cât notațiile acoperă primele decenii ale regimului comunist din România. Realismul lui Baba, inspirat de Velázquez și Rembrandt, devine un avantaj bine pus în valoare într-o perioadă dominată de „realismul socialist” și de multiple ingerințe ideologice. Comentariile pictorului accentuează prudent preocupările legate de specificul limbajului plastic: ecleraj, echilibrarea volumelor, expresivitate cromatică. 
Praful de pe chipurile de muncitori accentuează această dimensiune expresivă la fel cum hainele purtate de Lucia Sturdza Bulandra sau Mihail Sadoveanu, atitudinea și gesturile lor, contribuie subtil la caracterizarea celor portretizați. 

citește mai mult >>

Expozitiile temporare ale Muzeului Național de artă al României

Lasă un răspuns