„Loving Vincent”, filmul pictat care aduce operele lui van Gogh la viață

Anunțat ca o capodoperă care va face istorie în cinematografie, „Loving Vincent” este primul film de lung metraj compus din 65.000 de cadre pictate în maniera estetică a lui van Gogh. Nu mai puțin de 115 pictori au lucrat pentru ca scenele să devină o succesiune de tablouri animate, care readuc momente de dinainte și după moartea artistului în anul 1890.

„Nu putem vorbi decât prin picturile noastre”, au spus producătorii și regizorii filmului Dorota Kobiela și Hugh Welchman, iar noi nu putem decât să îi credem pe cuvânt și lăsăm picturile să spună adevărata poveste a lui Vincent van Gogh. Filmul reia misterul din jurul morții pictorului, în care un tânăr încearcă să reconstruiască evenimentele care au dus la presupusa sinucidere a artistului, prin mărturiile unor personaje imaginare. „Loving Vincent” face apel la multe dintre instrumentele unui thriller, personajul principal având rol atât de detectiv, cât și de narator.

Sursa foto: widewalls.ch

Viața niciunui alt artist nu a fost înconjurată de mai multe legende ca viața lui Vincent van Gogh. Pictor cu o forță vizuală inimaginabilă, van Gogh a fost, de asemenea, o personalitate intrigantă, a cărei viață și moarte rămân sub semnul misterului. În timp ce a pictat o parte dintre cele mai celebre și influente lucrări de artă din toate timpurile, van Gogh a suferit de afecțiuni psihice, caracterizate de episoade frecvente de depresie și anxietate. Chiar dacă adevăratul Vincent este oarecum dezvăluit prin scrisorile către fratele său, Theo, detaliile despre moartea sa rămân de nepătruns. Filmul „Loving Vincent”, care a avut premiera la începutul lunii octombrie, a încercat să refacă ultima perioadă din viața lui van Gogh pornind de la picturile sale originale.

Sursa foto: widewalls.ch

Obsesia morții lui van Gogh este reluată în film de fiul poștașului care îl ajutase pe pictor să expedieze scrisorile către fratele său, Theo. Fiul poștașului călătorește în orașul în care van Gogh își petrecuse ultimele zile din viață și unde discutând cu diverse personaje care interacționaseră cu artistul, precum medicul psihiatru, localnicii, proprietara hanului, afla detalii în contradictoriu, fiecare dintre aceste personaje având o versiune a morții pictorului, ceea ce adâncește și mai mult misterul.

Sursa foto: indiewire.com

Pe lângă încercarea de a rezolva misterul, filmul în sine  este și o lecție de viață. Personajul narator se aflase printre cei care îl consideraseră pe pictor un nebun care nu avea de ce să tulbure viața liniștită a orașului. Singurul personaj care pare să empatizeze cu pictorul care-și taiase urechea într-un moment de rătăcire, este tatăl personajului-narator, care îi va da fiului ultima scrisoare neexpediată a lui van Gogh, lăsându-l pe acesta să tragă propriile concluzii. Astfel, călătoria va deveni pentru tânărul personaj atât un prilej de a aduna indicii despre ultimele zile ale pictorului, dar și maturizarea sa, schimbându-și perspectiva asupra vieții și a morții.

 

În România, filmul „Loving Vincent” a deschis cea de-a 12 ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, la Cinema Eforie, și va fi distribuit pe marile ecrane anul viitor, de către Asociaţia Follow Art.

Sursa foto: amsterdo.com

 

Surse web:

http://www.widewalls.ch/loving-vincent-movie/

http://postmodern.ro/articol/loving-vincent-festivalul-culorilor-intr-un-film-cum-n-ai-mai-vazut/

Lasă un răspuns