Florica Prevenda: Efemer

Expoziția „Efemer” este o glosă asupra relativității. Căci tot ceea ce creatorul întreprinde, mizând pe un caracter peren al creației sale, se năruie sub impactul necruțător al hazardului obiectiv. Depozitul de fapte, gânduri și aspirații ale omului modern, este ciclic impactat de viteza cu care informația se perimează. În lipsa unor repere stabile, în care consumul informațional excesiv scapă de sub un minim control valoric, relația noastră cu contextul tinde să devină un set de reacții, generate de o acumulare de informație perisabilă, efemeră (Mădălina Mirea, cristic și istoric de artă)

Prin expoziția „Efemer”, organizată la Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal din Sibiu, Florica Prevenda își propune să reflecte caracterul aleatoriu, efemer, manipulator al conținutului ideatic derulat prin mijloacele de comunicare, care, devin odată cu trecerea timpului o „acumulare”, un depozit de deșeuri, viteza derulării acestora conducând spre fatalul destin. Altfel spus, expoziția face trimitere la condiția perisabilă a produselor mass-media, hârtia de ziar fiind materia primă a multor dintre lucrări. Lucrările realizate în tehnică mixtă și materiale neconvenționale sunt constituite în grupuri, fiecare grup subliniind ideea de construcție, care devine într-un timp foarte scurt trecut.

Expoziția, desfășurată în perioada 4 octombrie – 5 noiembrie, este prilejuită de celebrarea bicentenarului Muzeului Brukenthal și este o continuare a proiectelor artistice: “Faces without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Time Regained”, “Facebook Obsession”și “Serenity”, prin care artista pune față în față identități ideatice ce generează atât răspunsuri, cât și întrebări, referitoare la omul contemporan, la dimensiunea sa social-culturală în contextul dezvoltării erei informaționale.

Așa cum o descrie Mădălina Mirea, critic și istoric de artă, Florica Prevenda este unul „din cei mai inovativi artiști din spațiul artistic românesc contemporan. Spirit proteic și introspectiv, artista alternează oerioadele de recluziune, de intensă muncă în atelier, cu expunerea și comunicarea rezultatelor, în expoziții periodice ample, ce surprind de fiecare dată publicul, prin insolitul și gravitarea unui demers artistic bine articulat. Florica Prevenda vizează, în creația sa, întrebări obsedante ale epocii actuale. Fiecare etapă a devenirii sale artistice își găsește reflexul într-o serie de lucrări ale cărei atribute sunt, deopotrivă, consistența conceptului și expresia artistică de cea mai bună calitate.”

Florica Prevenda s-a născut în anul 1959 în Dor Mărunt, Călărași. A absolvit Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași, în 1984 și a fost proferor asociat la Universitatea Națională de Arte București în perioada 1993-1997. În prezent trăiește la București, expune proiecte artistice la galerii și muzee din România, Europa și SUA.

Surse:

http://www.brukenthalmuseum.ro/index2.php/ro/detail/544, accesat 14 octombrie 2017

http://www.floricaprevenda.com/, accesat 15 octombrie 2017

Din textele explicative ale expoziției

Sursă foto: http://www.floricaprevenda.com/content/ephemeral

Lasă un răspuns