Istoria globului de Crăciun

Delicate și frumos măiestrite, globurile cu care împodobim an de an bradul de Crăciun au o istorie de peste un secol și jumătate. Deși aduc atât de multă bucurie în sufletele celor mici și mari, invenția lor este legată de un eveniment mai puțin fericit care a avut loc în 1847 în micul orășel Lauscha, din Germania, unde exista un atelier de sticlărie al lui Hans Greiner, deschis încă din secolul al XVI-lea și vestit pentru paharele, farfuriile, vazele, mărgelele şi instrumentarul pentru farmacii pe care le producea. Astfel, se povestește că un suflător de sticlă, foarte sărac, s-a pomenit că nu are nuci și mere să-și împodobească micul brad de Crăciun și să le ofere copiilor săi un strop din magia Crăciunului. S-a gândit să facă din ce avea cel mai la îndemână niște globuri din sticlă colorată, care aveau forma fructelor și nucilor, începând astfel producerea ornamentelor de sticlă de diverse forme pentru pomul de Crăciun.

Succesul globurilor de sticlă a fost unul fulminant și au început să fie produse la scară industrială. După ce erau scoase din cuptor, iar sticla se răcea, peste globuri era suflată o soluție de nitrat de argint, tehnică dezvoltată de Justus von Liebig în 1850. După aceea, diverși pictori începeau să picteze modele cât mai migăloase pentru a le face cât mai deosebite și cât mai atractive. În 1860, Germania începe să exporte globurile de Crăciun în toată Europa, iar în 1880, prin F.W. Woolworth care le descoperise într-o călătorie în Germania, acestea ajung și în Statele Unite, unde vor dezvolta o adevărată industrie. Astfel, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în America existau peste 1000 de magazine care vindeau globuri de Crăciun. În anul 1923, în Lauscha este înființată prima școala unde se preda arta prelucrării sticlei și totodată tehnicile de fabricare a ornamentelor pentru Crăciun.

După cel de-al Doilea Război Mondial, orașul Lauscha se va afla pe teritoriul RDG-ului, ceea ce va duce la naționalizarea fabricii. Tot atunci, familia Muller-Blech, care se afla la conducerea fabricii de 13 generații, reusește să fugă în RFG unde va continua fabricarea ornamentelor în orașul Neustadt. Câțiva dintre membrii familiei rămân în Lauscha pentru a salva o parte dintre mulajele, pe care încearcă din răsputeri să le trimită în Vest, apelând la diferite subterfugii, pentru a nu fi oprite la vamă. Unul dintre acestea era cel în care doamna Muller-Blech îi trimitea nepotului său jumătățile de mulaje cu mesajul „Iată niște mulaje, ca să ai cu ce să te joci în nisip”, urmând să trimită după alte câteva săptămâni și cealaltă parte a mulajelor respective. Astfel, tradiția începută în Germania nu s-a pierdut, iar astăzi în Lauscha există mai mult de 20 de producători de globuri, printre care se numără și Krebs Glas, unul dintre cei mai mari producători de decorațiuni din sticlă la nivel internațional, întreaga producție atingând cinci milioane de globuri în fiecare an.

Obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun cu globuri, a pătruns în România odată cu influența germană, în momentul în care studenți români au început să meargă la studii la universitățile din Berlin sau Viena. Obiceiul a fost susținut și de Curtea Regală a dinastiei Hohenzollern și imediat preluat și de elita bucureșteană.

Pe lângă tehnica realizării lor, culorea pe care o au globurile de Crăciun este, de asemenea, foarte importantă. Tradiția spune că în funcție de culorile alese, acestea le vor îndeplini oamenilor diferite dorințe. De exemplu, culoarea albă semnifică bucurie, echilibru și înțelepciune, dar și smerenie și bunătate. Roșul, culoare ce regăsește și în costumul lui Moș Crăciun, are acțiuni binefăcătoare și aduce împlinire sufletească. Verdele, de altfel și culoarea bradului, aduce bunăstare, sănătate și înțelegere. Globurile de culoare albastră semnifică liniștea, iar cele aurii lumina și bunătatea din oameni.

Sursa: worldrecordacademy.com

Știați că cel mai scump glob de Crăciun a fost realizat de Hallmark Jewelers și costă nu mai puțin de 92.000 de euro? Globul este o adevărată bijuterie și este sculptat în aur de 18 carate, încrustat cu 1.578 de diamante pe toată suprafața sa și înconjurat de două inele roșii ornate cu 188 de rubine. Globul a fost conceput de Mark Hussy, proprietar al afacerii Hallmark Jewelers, care declară că acesta este cel mai valoros ornament creat vreodată, fiind realizat în decurs de un an, iar numai pentru încrustarea diamantelor au fost necesare 130 de ore de muncă.

Surse:

http://www.sibiunews.net/articole/21-special/3108-globurile-de-craciun-o-istorie-de-peste-150-de-ani.html

http://radio.unsr.ro/cunosti-legenda-globurilor-de-craciun-unde-au-aparut-si-care-este-semnificatia-lor/

Surse foto:

https://pixabay.com/

http://www.worldrecordacademy.com/business/most_expensive_Christmas_bauble-Hallmark_Jewellers_sets_world_record_90408.htm

Lasă un răspuns