Mihai Gavril. HOTARUL NEVĂZUT – Bucovina-Athos-Israel 

Luni, 2 aprilie 2018, ora 17:00, la Galeria Căminul Artei  va avea loc vernisajul expoziției ”Hotarul nevăzut: Bucovina-Athos-Israel” a lui Mihai Gavril. 

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 1-16 aprilie 2018, la Galeriile Centrul Artelor Vizuale (CAV) – Galeria „Căminul Artei” (parter si etaj) din București, str. Biserica Enei 16.

Despre Mihail Gavril, un pictor bucovinean de exceptie.

(n. 9 noiembrie 1961 la Fălticeni, județul Suceava, 

membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură București )

Imagini pentru Mihail Gavril pictor

Mihail Gavril este un artist complet care abordeaza peisajul, compoziţiile şi portretele. Din calatoriile sale a adus pe panza Bucovina,  Balcicul, Athosul,  imagini de pretutindeni pe unde l-au condus paşii in calatoriile sale,  recompuse şi redate in esenta lor, intr-o viziune particulara.

La 12 ani, Mihail Gavril, dand dovada de un real  talent la desen, este indrumat catre o şcoală de arte plastice, acelasi tip de liceu va urma la Iasi, ca mai apoi, doar datorita revoluţiei,  din Decembrie 1989, sa intre si sa absolve si  facultatea particulara „Luceafărul”.   În 1992 reuseste sa intre la  „Grigorescu”,  avand astfel două diplome universitare în pictură.  A lucrat în permanenţă, perfecţionându-se şi exprimându-se în acelaşi timp.

Imediat după 89, Mihail Gavril pleacă să caute „Balcicul ce încă mai dormita undeva între legendă şi realitate. Este una dintre acele călătorii iniţiatice care l-au dus, întâi la şcoala de artă de la Suceava, şi apoi aveau să îi releve misterul locurilor sfinte, din Palestina şi de la Muntele Athos, sau secretul înălţării vestitelor catedrale apusene.Redescoperitor al Balcicului în vremuri de tânără libertate, Mihail Gavril are şansa să îl vadă cel mai apropiat de aerul şi pământul pe care le-au cunoscut creatorii ce l-au făcut celebru în cultura şi civilizaţia românească. După trei drumuri şi o expoziţie, în 1992, cu un succes ce pune jaloane, Mihail Gavril, ca un pelerin neobosit în căutarea cuminte a frumuseţii şi adevărului, pleacă mai departe, spre Apus sau până la Antileştiul unde îşi alcătuieşte Cuibul Liniştit, văzut cândva la regina Maria a Balcicului inimilor noastre… prin Europa şi îi reinventează marile catedrale pe hârtia abrazivă, care capătă culoare şi viaţă – Strasbourg, Paris, Lourdes, Reims, Viena, Barcelona, Burgos. Pe hârtia industrială cu culoare grea este mult zbor. La început, Mihail a desenat pe ea zbor de vulturi şi nori, apoi zvâcniri de flèche, vârfurile ca nişte săgeţi ale catedralelor apusene, încărcate de secole şi mistere. O expoziţie la Cercul Militar Naţional din Bucureştiul.  Creaţia lui Mihail Gavril este universală, se înţelege uşor şi se asumă cu încântare. Din înaltul catedralelor şi din profunzimile spiritului, artistul se adună la margine de şevalet pentru a reda, cu tehnicile specifice picturii, ca nimeni altul, piatra sculptată, lemnul cioplit, lucrăturile din piele, efemerul de acuarelă al florii primăvăratice de măr şi insignifianţa măceşei de purpură bizantină. ” 

Imagine similară

Creaţia lui Mihail Gavril contine o serie de cicluri tematice rezultate ale cautarilor, experimentarilor si trairilor sale artistice.  Ierusalimul i-a  oferit Zidul plângerii, pietrele şi drumurile cristice, Athosul mănăstirile într-un peisaj mediteranean,  Balcicul peisajul scaldat in lumina. Viziunea sa asupra Rivierei elveţiene a cucerit pe toată lumea şi a fost recompensat cu premiul Fundaţiei Seymour-Obermer, la un redutabil şi prestigios Artforum (2007).  (Marius Tita).

Curator al expozitiei este Mihai Precup. Va prezenta expozitia Luiza Barcan, istoric si critic de artă.

Surse:

http://uap.ro/

http://www.mihailgavril.ro/pdf/emotia0.pdf

Lasă un răspuns