Piatra ca paradox în expoziția lui Hirotoshi Ito, la Galateca

Aspră și subtilă. Austeră și caldă. Necruțătoare și liniștitoare. Piatra este paradoxală. De la acest concept a plecat expoziția „Pleasures of Paradox. The Fine Stone”, inspirată de PIATRAONLINE și semnată de Hirotoshi Ito, care poate fi vizitată la Galeria Galateca, până pe 14 octombrie.

În viziunea celor de la PIATRAONLINE, fiecare bucată de piatră naturală este o operă de artă sculptată de natură: unică, expresivă, tulburătoare. De aici și admirația pentru arta lui Hirotoshi Ito și dorința de a prezenta universul său comic-absurd și în România.

„Expoziția Pleasures of Paradox. The Fine Stone” prezintă 15 dintre creațiile impresionante ale artistului japonez: “Delicious Stone”, “Laughing Stone”, “Rock on Moon”, “I Know You”, “Delicious Stone II”, “Metal Age”, “Paper Bag”, “Purse with Coins”, “Laughing Stone II”, “Flowers Bloomed”, “Eternal Gear”, “Tie Tightly”, “Zip Up Shirt”, “Marble Handkerchief”, “Purse with Coins II”.

În mâinile artistului japonez Hirotoshi ITO piatra devine docilă și astfel apar compoziții care sfidează așteptările și concepțiile despre acest material dur, fiind nevoit să cauți semnificații noi în obiecte aparent comune.

„Despre piatră putem spune multe cuvinte de laudă, însă la o primă vedere parcă nu ne vine să admitem că este flexibilă, caldă sau că ne inspiră în vreun fel. V-ați imaginat vreodată un pulover sculptat în piatră? Sau poate un zâmbet ieșind triumfător din roca ‘rece’? Hirotoshi Ito ne provoacă să vedem dincolo de aparențe, descoperind astfel noi fețe ale pietrei”, a declarant Ioana Ciocan, vicepreşedinte Uniunea Artiştilor Plastici din România şi curatorul expoziţiei.

O caracteristică proeminentă a lucrărilor lui Hirotoshi Ito este încercarea lui de a crea iluzia că piatra este mai mult decât un simplu material. Deși majoritatea dintre noi consideră piatra un material dur și rece, aceasta este pentru Hirotoshi Ito pânza perfectă, având un potenţial foarte mare de a crea adevărate poveşti, pline de umor şi caldură.

Potrivit artistului, “respectarea și utilizarea caracteristicilor naturale ale materialului original este un aspect foarte vechi și important al culturii japoneze, în special în concepţia creativă cunoscută sub numele de Mitate, care implică replasarea unei semnificații într-un context nou”.

Hirotoshi Ito provine dintr-o familie cu o tradiţie de peste 100 de ani în prelucrarea pietrei şi a absolvit Universitatea de Artă din Tokio, secția Sculptură în Piatră, în anul 1982. În general, artistul lucrează cu materiale precum marmura sau granitul, modificând suprafața naturală a pietrei în forme sculpturale unice. De asemenea, acesta se lasă inspirat de formele naturale ale pietrelor, pe care le alterează pentru a crea adevărate personaje. Toate lucrările sale fac referire la imagini, obiecte sau experiențe obișnuite, din viața de zi cu zi. Prin aceste sculpturi desprinse dintr-un tărâm alternativ, artistul creează un joc al iluziilor în care piatra se metamorfozează în hârtie, țesătură sau chiar piele, conform organizatorilor expoziției.

PIATRAONLINE este cel mai mare importator de piatră naturală din România și un generator de inspirație pentru designeri, arhitecți și pasionați de frumos. Prin intermediul magazinului online, a showroomului și pavilionului expozițional cu spații-concept dedicate multiplelor personalități ale pietrei naturale, PIATRAONLINE susține viziunile clienților și se dedică fiecărui proiect în parte.

Lasă un răspuns