Prima participare a Vaticanului la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Statul Vatican va participa pentru prima dată la Bienala de Arhitectiură de la Veneţia anul acesta, propunând 10 capele proiectate de arhitecţi celebri, precum Norman Foster, Eduardo Souto de Moura sau Teronobu Fujimori, curatorul expoziţiei fiind istoricul de arhitectură Francesco Dal Co.

Clădirile vor fi amplasate într-un spaţiu generos cu multă vegetaţie, de pe insula San Giorgio Maggiore din Veneţia, creându-se astfel o secvenţă de capele, ce se vor întrezări în mod discret printre trunchiurile copacilor.

Selectarea arhitecţilor invitati de Vatican a fost realizată pe baza limbajelor expresive reprezentative pentru fiecare architect, urmărindu-se astfel diversitatea abordărilor şi a imaginilor obţinute. Ei fac parte din generaţii diferite, au personalităţi bine conturate din punct de vedere estetic, fac parte din culturi diferite, venind din Europa, Australia, Japonia, Statele Unite şi America de Sud, ceea ce contribuie la conturarea ideii caracterului universal al Bisericii Catolice, mesajul central al Vaticanului pentru această expoziţie.

Norman Foster propune o capelă filigranată din lemn. Construită în jurul a trei cruci amplasate simbolic, capela este o structură din lemn asemănătoare unui cort, care încadrează peisajul oferit de lagună.

    

Foster creează astfel un spaţiu difuz, care nu generează bariere rigide între interior şi exterior şi care foloseşte umbra şi lumina pentru a contura atmosfera prielnică introspecţiei, canalizând atenţia asupra apei şi a cerului de dincolo de sanctuar.

Pe de altă parte, arhitecta de origine braziliană Carla Juacaba are o abordare mai radicală, propunând o serie de cruci din inox, care se suprapun şi îşi schimbă înfăţişarea, în funcţie de lumină şi de unghiul din care sunt percepute. În fond, “capela” propusă de ea, poate dispărea şi reapărea în orice moment, influenţată de reflexiile generate de soare şi de vegetaţia înconjurătoare.

Vaticanul are în plan să demonteze capelele odată cu încheierea expoziţiei şi să le recladească în mijlocul comunităţilor din Italia, care au fost afectate de cutremure.

Ceremonia de deschidere a Bienalei va avea loc pe 25 mai 2018, iar expoziţia va putea fi vizitată până la 25 noiembrie 2018.

Surse:

https://www.designboom.com

https://www.archdaily.com

https://www.dezeen.com

 

Lasă un răspuns