Primul muzeu universal din lumea arabă, Luvru din Abu Dhabi, și-a deschis porțile

Muzeul Luvru din Abu Dhabi, primul muzeu universal din lumea arabă, și-a deschis în cele din urmă porțile, după mai bine de zece ani de la semnarea acordului interguvernamental între Paris și Abu Dhabi. Potrivit acestuia, pe o perioadă de 30 de ani, Agenția internațională a muzeelor din Franța (Agence France – Museums) va oferi instituției din Abu Dhabi expertiza sa, dar și faimoase opere de artă împrumutate pentru expoziții permanente și temporare, în contul sumei de un miliard de euro.

Deschiderea a fost marcată de diferite evenimente culturale din medii diverse, reflectând ideea că muzeul reprezintă unități din toate domeniile vieții, unind culturi și naționalități, alături de lucrări de artă prețioase din toate colțurile lumii. Astfel, noul muzeu va încerca să redea povestea creației la nivel global, luând obiecte din departamentele lor obișnuite și consolidând istoria omenirii într-un flux continuu.

Conform lui Jean-Francois Charnier, director științific al Agence France-Muséums, responsabil pentru selectarea și prezentarea expozițiilor în Abu Dhabi, declară că muzeul este „o frescă istorică vastă”, care cuprinde „opere de artă din întreaga lume, din epoci și culturi diferite. Vizitarea lui însemnă o călătorie de descoperire, care îi va determina pe vizitatori să reflecte asupra sensului universalității. Întâlnirile vizitatorilor cu operele de artă vor ridica cu siguranță întrebări și vor trezi emoții”.1 Charnier a trebuit să creeze noi divizii și categorii proprii. Selecția de artă mondială este prezentată într-o serie de 20 de galerii care formează 12 „capitole” ale civilizației umane, o cronologie în care opere de artă și artefacte din diferite culturi și civilizații sunt expuse în aceleași galerii, în explorarea spiritului general al timpului lor.

Ultimii zece ani au însemnat pentru Autoritatea pentru Turism și Cultură din Abu Dhabi construirea colecției permanente a muzeului, care se mândrește cu o sculptură ce înfățisează o prințesă Bactriană, bine conservată din Asia Centrală, un Coran din secolul al XIX-lea, dar și frumoasa pictură „Fecioara cu pruncul” a lui Giovanni Bellini. Acordul cu Franța a oferit posibilitatea muzeului să împrumute și o serie de capodopere de la 13 instituții franceze. Printre acestea se numără „La Belle Ferronniere” a lui Leonardo da Vinci, un autoportret din 1887 a lui Van Gogh, dar și opera „Stația Saint-Lazare” de Claude Monet.

Chiar dacă în centrul atenției muzeului se află obiecte artă din epocile trecute, muzeul va expune și lucrările unor artiști contemporani. Neo-conceptualistul american Jenny Holzer a contribuit cu o piesă formată din trei ziduri de piatră gravate cu texte istorice, iar sculptorul italian Giuseppe Penone cu lucrarea „Frunzele de lumină”, concepută pentru a surprinde și reflecta lumina generată de acoperișul muzeului.

În total muzeul cuprinde 620 de lucrări, dintre care 300 expuse la inaugurare. Alte 300 de lucrări vor fi împrumutate de la cele 13 muzee și instituții franceze. Acesta va găzdui patru expoziții temporare pe an. Prima expoziție temporară De la un Luvru la altul: Deschiderea unui muzeu pentru toata lumea”, va fi vernisată pe 21 decembrie 2017 si urmează istoria muzeului Louvru din Paris.

Muzeul Luvru din Abu Dhabi (louvreabudhabi.ae) a fost construit pe un loc uscat, insula Saadiyat, realizat din 503.000 metri cubi de nisip și a fost proiectat de arhitectul Jean Nouvel, câștigător al Premiului Pritzker. Acoperișul este unul spectaculos format din nu mai puțin de 7850 de stele de aluminiu, având un diametru de 180 de metri. În cadrul muzeului va exista un centru de cercetare pentru cei care vor dori să cunoască mai multe despre colecții, în contextul istoriei internaționale, dar și un Muzeu al Copiilor, creat ca un spațiu educațional pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Vor exista, astfel, expoziții adapate copiilor, ce implică interactivitate și posibilitatea copiilor de a atinge obiectele. De asemenea, Luvru din Abu Dhabi este echipat cu propriul său port de agrement pentru iahturi private.

Surse:

https://www.khaleejtimes.com/nation/abu-dhabi/louvre-abu-dhabi-opens-its-doors-to-the-public– , accesat la 12 noiembrie 2017

http://edition.cnn.com/style/article/louvre-abu-dhabi-museum-opening/index.html, accesat la 12 noiembrie 2017

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/middle-east/united-arab-emirates/abu-dhabi/articles/louvre-abu-dhabi-first-look-review/, accesat la 12 noiembrie 2017

Sursa foto: http://www.arabianbusiness.com


Note:

Lasă un răspuns