Vindecări miraculoase: Nicolae Vermont

Opt lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București, semnate de Nicolae Vermont (1866-1932), care punctează momente din creația de început și până la maturitate, cercetare și restaurare în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului București, sunt subiectul expoziției „Vindecări miraculoase: Nicolae Vermont”. Expoziția are loc la 85 de ani de la moartea pictorului și la 151 de ani de la nașterea sa.

Cu ajutorul cercetării de laborator o parte din operele mai puțin cunoscute pot fi acum văzute. Expoziția se desfășoară în cadrul proiectului „Vindecări miraculoase” și își propune să prezinte publicului lucrări ale unui mare pictor care s-a format la sfârșitul secolului al XIX-lea în cadrul Școlii de arte frumoase din București și care a militat alături de Ștefan Luchian și Constantin Artachino pentru libertatea de expresie a creației în opoziție față de Academism ca arta oficială, potrivit Simonei Predescu, expert restaurator pictură.

Lucrările expuse în cadrul expoziției sunt: „Doi bătrâni în interior”, ulei/pânză, (1888), „Moșul” ulei/pânză, (1889), „Cărturarul” ulei/carton, (1906), „Țărancă”, ulei/pânză, (1919), „Țărancă pe gânduri”, ulei/carton, „Lacul”, ulei/pânză/carton, (1921), „În cafenea”, ulei/pânză, (1922), „Vas cu trandafiri”, ulei/carton, (1927), acestea fiind provenite din toate perioadele de creație ale lui Nicolae Vermont.

Doi bătrâni în interior, ulei/pânză, (1888)
Cărturarul , ulei/carton, (1906)

Nicolae Vermont s-a născut la Bacău în anul 1866 în familia profesorului Iosif Grunberg cu numele de Isidor. Acesta preia pseudonimul tatălui său, traducerea franceză a germanului „munte verde”, iar peste ani trecând la religia ortodoxă, prenumele de Nicolae. Ca pictor se formează cu Theodor Aman absolvind Școala de arte frumoase în 1886. Sprijinit de Nicolae Grigorescu studiază la Academia de Arte din Munchen în 1893 și la Paris, ceea ce îi conturează și mai mult pregătirea. Nicolae Vermont se remarcă prin desenul impecabil, prin înțelegerea profundă a echilibrului formelor, prin structurarea culorilor și al permanentului joc lumină-umbră. De asemenea, aplică demersul profesorului său Theodor Aman prin importanța pe care o acordă pregătirii suportului de pictură în construcția cromatică și compozițională, conform organizatorilor expoziției.

Din perioada de pregătire de la Munchen, Vermont susține ideile progresiste ale Tinerimii Artistice într-o mișcare declarat opozabilă Academismului alături de pictori precum Arthur Verona, Ipolit Strâmbu, Ștefan Luchian, Marius Bunescu sau Alexandru Satmari. Împreună cu Ștefan Luchian și Constantin Artachino, dar și cu sprijinul colecționarului Bogdan-Pitești fondează în 1896 Salonul Independenților, un ecou al mișcării franceze Société des Artistes Indépendants, iar în 1898, Societatea Ileana. Toate aceste demersuri sunt în încercarea de schimbare a artei românești prin amendarea dogmelor și prin edificarea unui specific al artei cu o rădăcină profund națională, potrivit organizatorilor expoziției. Precum Luchian și Artachino, Nicolae Vermont sub influența Școlii muncheneze, se îndreaptă către portretizarea unei părți a societății care pentru cei mai mulți era aproape „invizibilă”. Foarte receptiv la efervescența socială, artistică, politică și economică de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Vermont reusește să își structureze subiectele artistice către realitatea care îl înconjura, înspirându-se din firescul cotidian al omului simplu.

Moșul, ulei/pânză, (1889)
Țărancă pe gânduri, ulei/carton

Respectând cutuma expozițiilor „Vindecări miraculoase”, dialogul dintre pictură și restaurarea acesteia prin expunerea lucrărilor alături de imagini ce subliniază momente importante din timpul restaurării oferă publicului informații legate de tehnica și maniera de lucru a artistului, dar și despre materialele folosite.

Expoziția „Vindecări miraculoase: Nicolae Vermont. Dezvăluiri despre pictori și pictura lor prin prisma restaurării” poate fi vizitată până pe 3 decembrie 2017 la Muzeul Municipiului București Palatul Suțu.

Surse:

https://www.muzeulbucurestiului.ro/vindecari-miraculoase-%E2%80%93-nicolae-vermont.html

Din explicațiile oferite în cadrul expoziției, autor Simona Predescu – expert restaurator pictură

Lasă un răspuns